2021-08-31 77 瀏覽
最近才留意到新城市廣場7樓有兩間新的食肆,Cafe Library by Espuma 係其中一間,週末趁早就去試試。(本人係用商場App 攞飛去等位,只是普通街坊一名,從來無參與任何所謂試食活動或接受任何特別款待)店的裝修多粉紅色,傢俬都像Cafe 類型,整體似係走年輕人路線。食物方面,叫了一客熱水果茶,一杯朱古力咖啡,一客菠菜芝士意大利雲吞和一客蟹盛樂。熱水果茶的份量不少,可以兩人分享,有點後悔叫了朱古力咖啡,因為飲埋杯咖啡覺得過飽。要特別介紹「蟹盛樂」,因為我覺得在蟹蓋和蟹鉗下面的蠔仔飯才是主角,拌勻啲飯時已經有很濃郁的鮮蠔仔味,蠔仔入口啲鮮味爆發出來。蟹鉗也不弱,不是一般買的或在酒樓食的貨式,蟹鉗上的蝦膠十分爽口,也有鮮味。菠菜芝士意大利雲吞雖然有芝士,但醬汁不會過份濃味,味道配合得好好。

2021-08-14
10 分鐘 (堂食)
午餐