2021-06-28 3199 瀏覽
約咗個做副刊(旅遊版)嘅老友出嚟食飯,以前,一個月都會飛一至兩轉,視乎行程長短,但因疫情關係,已經年幾無出過去,呢年幾嘅工作都好艱辛。近年,好多人為咗慰藉吓心靈,就食咗當去咗,東南亞喺港人旅遊嘅熱門地點,今晚同佢嚟到蘇豪嘅「Soul Food Thai」食泰菜,同樣當喺食完當去咗。 走進餐廳,蠻富有氣氛,柔和嘅燈光,細密嘅格仔地磚,以及一幅幅揭示當地人嘅生活作品,都令到整體環境幾有特色。而最特色喺右邊設咗個半開放式廚房,因為我哋坐近門口,睇唔到師傅做菜,但就不時聽到炒菜嘅「鑊氣」聲,更不時聞到炒菜嘅香味,真喺有種未食先興奮嘅感覺。 此外,餐枱嘅擺設都好別緻,尤其一張紅色寫咗泰文嘅布餐巾。由於蘇豪呢區,光顧嘅喺外藉人士居多,而侍應全部都喺外藉人士,所以,外語滿場飛,所以,都有少少錯覺以為身處外地。 仲有,枱上有支初時以為喺香薰嘅東西,因為喺深藍色,外觀型格,原來喺噴霧式消毒酒精。 餐牌簡簡單單有兩大版,一版喺食物,如泰式街頭小食、湯品、沙律、飯麵、蔬菜、肉類、咖喱及甜品,以蘇豪區而言,呢度嘅定價喺較為相宜少少。 另一版唔使多講就知喺酒水啦,尤其呢一區,賣酒喺頗搵錢嘅一環,除啤酒、紅白餐酒
。
。
另一版唔使多講就知喺酒水啦,尤其呢一區,賣酒喺頗搵錢嘅一環,除啤酒、紅白餐酒、有汽酒之外,唔飲得酒嘅朋友可以好似我哋咁,揀啲無酒精雞尾酒,或者果汁、椰青。
順帶一提,餐廳仲有一種「廚師發辦」套餐
,就喺當你唔知選擇揀咩好時,可以以$268 / 位嘅價錢(唔包酒水),由餐廳安排,保證食到飽。雖然話乜都喺餐廳安排,但都會詢問吓你意見,有咩唔食得,建議完菜式後,有邊款唔多啱食,都可以稍作調整,唔使諗,但又有啲彈性。(註:以下嘅價錢就杯示番散點價俾大家參考。)
Calamansi Lime Soda $48

柑橘加青檸,聽到都覺得爽啦,老友話加咗成兩個青檸,夠晒落本,入口唔止陣陣冰涼,仲酸爽過人,但唔會一味得個酸字,柑橘嘅清香味亦好突出,配沙嗲同炸雞翼,真喺一流配搭。
Calamansi Lime Soda
Pineapple and Ginger $48

小弟稍稍鍾情菠蘿,所以,就揀呢杯菠蘿配薑汁嘅組合,由於薑味唔會太嗆,所以,飲落仍有份從菠蘿而嚟嘅清甜感。題外話,佢哋提供嘅喺紙飲管,夠環保。
Pineapple and Ginger
Chicken Satay、Crispy Chicken Wing $98

餐牌就要獨立點,無雙拼嘅選項,但我哋揀咗「廚師發辦」套餐,就可以以人頭咁樣安排,並配上相襯嘅醬汁。
雞肉燒得香口,帶少少燶邊,咬落肉質幾嫩,且保持肉汁,唔會「乾崢崢」,沾上滿滿花生香嘅沙嗲醬,食落就更惹味。
而雞翼炸到非常甘香,一咬咔嚓作響,外皮真喺勁肥,卻喺一啲都唔油膩,肉質嫩滑,沾上甜酸醬,味道更具層次。
Spicy Papaya Salad $78

喺一款泰菜好常見嘅沙律款式,爽脆嘅青木瓜絲加入好多配料,如花生粒、鹹蝦乾、車厘茄、豆角粒,並以魚露作調味,所以,鹹鹹香香,口感豐富,越食越醒胃,正好中和一下之前嘅沙嗲同炸雞翼。
Spicy Papaya Salad
Soft-shell Crab Pad Thai $148

呢個炒金邊粉都頗有特色,一人分咗半隻軟殼蟹先,再將啲金邊粉跟豆腐乾、花生碎、蛋絲、芽菜、蔥度……等等撈勻,再灑上青檸汁。金邊粉炒得爽身,唔會黐埋一嚿嚿,加上青檸汁就更添清新,味道亦好唔錯;而軟殼蟹炸得又喺香而不膩,軟軟綿綿,面頭加咗少少蔥油,幾得意,整體亦頗有驚喜。
Stir-fried Morning Glory $78

再落嚟就喺一道炒通菜,雖然無飛天,但單喺聽到廚房「蓬蓬蓬」嘅炒菜聲,不時更火光熊熊,就夠晒「氣氛」。通菜炒得非常夠鑊氣,口感仲帶少少爽脆,好有蒜香,帶微辣,喺一道頗香濃惹味嘅炒菜。
Stir-fried Morning Glory
Yellow Chicken Curry $158

本來想一試個青咖喱,但店員就話比較辣,建議我哋試試個黃咖喱雞飯。的確,個黃咖喱都真喺唔錯,香辣得嚟唔嗆喉,辣度亦點都即止,而且,加入咗少少椰奶,有陣陣椰香,撈飯一流。而店員特別說明佢哋喺用上無激素嘅有機雞肉,既嫩滑,又食得更健康,底下仲墊有薯仔同甘筍,沾滿咖喱汁就特別好食。
Coconut Ice-cream $68

甜點喺椰子雪糕,咪以為就咁幾球椰子雪糕,一來雪糕喺自家製,椰子味濃郁又自然,而最特別喺面頭淋咗啲糖漿,鹹鹹甜甜,糖味好純厚,又有陣焦香,再睇番個餐牌,原來喺海鹽棕櫚焦糖漿,加埋少少花生碎碎,真喺第一次食椰子雪糕食得咁招積,但就好好食。
Coconut Ice-cream
都真喺好耐好耐無嚟到蘇豪,尤其上到咁篤嘅伊利近街,眼見唔少餐廳關門大吉,剩得低嘅,可以講喺汰弱留強。香港已好多日無本地確診,但願清晒零之餘,唔好再有第幾波,以及疫情全然消退,令香港回復番應有嘅活力。
Pineapple and Ginger
Spicy Papaya Salad