2017-12-19 3980 瀏覽
香港日本餐廳多到嚇死人,但係真正高級又正宗嘅壽司店,來來去去都係果幾十間。今日去試一間好出名嘅,唔知大家有冇試過。我叫左個10件壽司餐,面豉湯有少少太鹹,而且有點甘味。壽司件件都係最頂級嘅質素,就算係三文魚壽司,都食得出三文魚唔係嗰啲人工飼養嘅質素,而係好新鮮魚味嘅三文魚,至於立魚,toro同其他壽司嘅新鮮度,全部都係滿分,師傅已經落咗適當嘅日本豉油同埋wasabi, 基本上唔需要特別再調味。另外會有一張好細嘅濕布俾你,唔好以為係用來揉咀,是可以俾你俾你用手食壽司之後揉手,好正宗。朋友叫左懷石套餐,天婦羅件件被薄香脆,炸蝦天婦羅好鮮味,另外懷石料都有幾款刺身,不過吞拿魚就只係赤身。另外會有三件吞拿魚卷,同埋有大吞拿魚腩壽司同埋海膽,海膽會比吞拿魚卷更出色,大toro好肥美,但又不會太油。佢哋嘅蒸蛋同埋玉子壽司都係甜度適中,但味濃郁。另外懷石有一個燒立魚魚膠,唔太鹹,可以加少少豉油食。想食正宗日本壽司,一流推介。
2017-12-19
生日