2009-09-11
9-9-2009一向最喜歡九龍城潮州店 (http://www.openrice.com/restaurant/commentdetail.htm?commentid=1932051) 的炸魚皮, 阿爸就話中環呢間粉麵店的炸魚皮比九龍城仲好食, 呢日 lunch 又嚟睇吓佢有幾巴閉. 先嚟炸魚皮, 又真係幾好食 -- 無乜魚味, 但完全無油, 好薄好脆, 令人諗起上海店的「炸響鈴」(http://www.openrice.com/restaurant/commentdetail.htm?commentid=1910561), 手勢唔錯喎 不過我都係鍾意九龍城的多 d 主食係紫菜四寶米: 米粉淥得剛好, 夠晒爽口; 湯底無乜 MSG 痕跡, 但味道真係頗淡, 辣椒油又一味辣, 唔夠香, 不過落一點仍然好食 d; 紫菜黐埋一餅嘢, 可幸食落夠香又無沙;「四寶」有魚蛋, 墨丸, 魚片, 魚皮餃及豬肉丸各一, 仲有一堆方魚肉碎, 魚皮餃叫做最好食, 餡一般靚, 但起碼皮薄又爽, 其他真係食完都無印象.環境一貫中環 lunch hour 的超級人多擠迫, 招呼就又快又準, order 後
環境一貫中環 lunch hour 的超級人多擠迫, 招呼就又快又準, order 後唔使一分鐘就有得食,「效率」拍得住澳牛喎
埋單 $36, 唔算平, 不過都可以一試的.