3K
2017-03-16 3064 瀏覽
行完街有人提意去中港城平臺的餐廳食野,因為呢度無乜人,一定唔使等位。上到去,揀左食中菜,睇睇餐牌,都係一般中菜餐館有的菜式,但點知同行者原來唔係好like中菜,好多野都唔食,左揀右揀,睇左成半個鐘餐牌先落單,隨意點幾個大路野算了。先開茶($10/位),附上滾水是常識吧。點了普洱,茶味還可以。菠蘿咕嚕素蝦球($118)醬汁酸酸甜甜調味得不錯,菠蘿下得很多,素蝦雖然只吃到粉團,但個人覺得還是不錯吃的。清蒸班頭腩($98)賣相有點差……怎麼上碟一堆亂的樣子食落味道還好,肉質有咬口,只是豉油略咸。醬汁牛肋骨($48/位)仲以為每位計會好細碟,原來都有一人一條骨,炆得十分軟腍入味,一咬即帶,脂肪位甚有膠質一,好味盈翠軒可樂碌鵝($138/例)招牌野梗系要叫,要了一碟例size,都有四份一邊鵝。甜甜的醬汁很入味,肉也很鮮,但太肥了,皮下的肥膏有點怕怕。點都要叫幾個白飯送下食飽飽有糖水送,是晚係桂圓紅棗雪耳糖水,很甜很甜,但我喜歡上酒樓食飯的好處就係可以吹好耐水,仲有熱茶飲,食飽飽飲番啖熱茶特別舒服。
先開茶($10/位),附上滾水是常識吧。
點了普洱,茶味還可以。
菠蘿咕嚕素蝦球($118)

清蒸班頭腩($98)

賣相有點差……怎麼上碟一堆亂的樣子
食落味道還好,肉質有咬口,只是豉油略咸。
醬汁牛肋骨($48/位)

盈翠軒可樂碌鵝($138/例)

招牌野梗系要叫,要了一碟例size,都有四份一邊鵝。
甜甜的醬汁很入味,肉也很鮮,但太肥了,皮下的肥膏有點怕怕。
點都要叫幾個白飯送下
食飽飽有糖水送,是晚係桂圓紅棗雪耳糖水,很甜很甜,但我喜歡

2017-03-11