2021-03-16 296 瀏覽
呢間阿叔泰麵我一直save系openrice,諗住經過元朗一定要去試吓,系openrice睇過相、食評,以為好好食,點知。。。今日終於去元朗,帶來嘅只係無窮嘅失望!今日我哋一行二人叫左:1. 牛肉船麵 + 泰國鳳爪小食+ 泰國奶茶2. 青咖喱牛肉飯+ 雞丸小食+ 青檸梳打🍲牛肉船麵 肉:牛肉故名思意係牛肉片,不過上菜嘅係三塊牛腩,心想:嘩,有三塊牛腩,都幾抵食喎!?點知一咬入口,舊牛腩得個甜字,無其他香味,而且作為一塊牛腩,炆得唔夠「林」,食起嚟癡牙湯底:正宗泰國船河濃郁嘅湯底係加有豬血,因此個湯顏色會較濁;相反嘅係呢間麵舖嘅船粉湯粉雖然好黑,但清到可以見底!問我係乜味:除左甜味,食唔到其他味⋯⋯ 成個粉嘅精髓在於湯底,個湯唔好食,配料好食都無用😅個粉有咩值得表揚:豬皮幾香口,幾條通菜無渣,肉丸幾香🙂食淨咁多直接叫佢收走👇🏻係有小小浪費,我有問家人舊牛腩好可好拎返屋企喂狗,但家人話費事喎🥲🐤泰國鳳爪小食調味一般,撈得唔夠混!一咬入口就只呷到浸泡鳳爪嘅水味,並非調味料及醬汁嘅香味。有何可取之處:洋蔥夠辣,生菜夠新鮮🧋泰國奶茶杯奶茶一送到,我都好好奇點解杯茶係橙色,一試冇乜茶味、亦冇乜奶味

今日我哋一行二人叫左:
1. 牛肉船麵 + 泰國鳳爪小食+ 泰國奶茶
2. 青咖喱牛肉飯+ 雞丸小食+ 青檸梳打

🍲牛肉船麵

肉:

湯底:

個粉有咩值得表揚:
豬皮幾香口,幾條通菜無渣,肉丸幾香🙂

🐤泰國鳳爪小食
有何可取之處:洋蔥夠辣,生菜夠新鮮

🧋泰國奶茶
杯奶茶一送到,我都好好奇點解杯茶係橙色,一試冇乜茶味、亦冇乜奶味,只有甜味!點餐時問過可唔可以叫少甜,不過係唔可以嘅⋯⋯
有咩做得好:啲冰夠凍

🐮青咖喱牛腩飯
青咖喱牛腩飯嘅牛腩,竟然同我個河粉嘅牛腩係一模一樣!再講下個青咖喱:冇乜青咖喱味,而且非常稀,分量是多是少,大家自己睇吓

🐤 雞丸小食
成餐飯最好食,可以話係呢粒炸雞丸,炸得夠脆,味道最正常!墊底生菜亦好新鮮!

🧊青檸梳打
以為一杯簡簡單單嘅青檸梳打,肯定會做得好飲?
咁就錯啦!呢杯青檸梳打,雖然啲青檸夠新鮮,但係啲梳打水已經冇晒氣!一飲落去就係梳打水走晒氣嘅嗰種澀味!

如果大家好似我咁,慕名幫襯的話,可以再諗諗 🤔️