2021-05-15 961 瀏覽
IG: sumbafoodieshk Sofi Coffee係一間新開冇幾耐嘅coffee shop,店內好寬敞好有空間感,採用高冷感覺嘅裝修。佢最大嘅特色可以話係門口嘅玻璃磚牆,主要係靠呢一個玻璃牆將日光帶人coffee shop內,令人感覺好舒服,再加上成間鋪都係用上深色系嘅裝修格調,以及貼近大自然環境嘅音樂,坐咗一陣已經覺得好舒服,好有去左泰國做spa既感覺。👍🏼👍🏼👍🏼而食物方面,店內只有甜品蛋糕供應,所以比較適合嚟呢度飲杯咖啡食少少野,輕輕鬆鬆坐下放空下。。。🔘Tiramisu $55評分: 🌕🌕🌕🌕🌑評語: 如果有睇開我哋嘅朋友,都可能有印象記得先前我哋都介紹過尖沙咀Page嘅Tiramisu,而的確Page嘅Tiramisu係十分出色。而Sofi嘅Tiramisu其實都好高評價,只係酒味比較重濃味點,有少少”攻鼻”嘅感覺,但整體嚟講依然好好食👍🏼口感好好。。。🔘Tofu Cheese Cake $55評分: 🌕🌕🌕🌕🌕評語: 我好鍾意呢一個淡淡的豆腐蛋糕,說實話未食之前冇乜expectation,但一食落口就真係愛不釋手。雖則話係Cheese cake,但唔會有好重既he
IG: sumbafoodieshk

Tiramisu

🔘Tiramisu $55
評分: 🌕🌕🌕🌕🌑

🔘Tofu Cheese Cake $55
評分: 🌕🌕🌕🌕🌕
評語: 我好鍾意呢一個淡淡的豆腐蛋糕,說實話未食之前冇乜expectation,但一食落口就真係愛不釋手。雖則話係Cheese cake,但唔會有好重既heavy感覺,而本身豆腐淡淡嘅味道,又唔知點解俾佢哋做到好突出👍🏼呢個真係要大讚。而再配合埋佢哋嘅黑芝麻醬,味道提升之餘,亦令蛋糕更加有層次感。

🔘Iced Matcha Latte $50
評分: 🌕🌕🌕🌑🌑
評語: 抹茶味非常重,奶都好滑,但有少少太過濃味,唔係好飲得出係一杯Latte😂

🔘Hojicha Latte $45
評分: 🌕🌕🌕🌕🌑
評語: 焙茶味好重,但又唔會蓋過咖啡豆嘅香味同牛奶嘅奶香。拉花好靚,飲落好幼滑。

🔻絕對會再去嘅coffee shop
🔻環境真係好舒服好relax