咁啱今晚想係元朗食dinner, 見到Facial book群組元朗群組,介紹鹿兒島炸豬排定食,見到相片超大塊,就決定去試下。因為是新開,人不多,一去到,侍應問我係未要order炸豬排,因為要啲時間,所以幫我落單先(可能我打電話book枱,佢問我係訂六月定六花,我話食豬扒個間)佢話即係六月)所以知道我係為豬扒而來。😅
3個人唸住叫多一份鐵板西冷和什排,侍應話(似老板)怕我地食五晒,什排可以啲食物黎到五夠先加,呢個值得贊,五會因為做生意就理得你👍🏿
炸豬扒黎到見真身,真係有啲嚇人,大件到兩隻手掌都遮五晒,又厚肉又大件😱
即炸,食落去熱辣辣,個脆漿超脆,五會過厚,個肉竟然好juice,肉質好柔軟,五係用野 乸個種,因為仿間好多因乸過而肉變微紅色,火喉控制得好好,友人平時對豬排一般般,對呢件豬扒贊口不絕,呢個份量,三個人都夠食。底部有啲椰菜絲,可以解漏。因為係套餐,所以會有飯,湯烏冬,麵豉湯,酸瓜同一個泡芙,飯加左少少紫菜味粉,能提升胃口,烏冬QQ,親熱食,好味,最後食個泡芙,完滿 因為試食價$118所以超底食
牛排🥩煎得幾香,叫5成熟略為過火少少,可以改進,因有豬排作比較,牛扒份量略略為細件😅炸粗薯條同意粉質素都五錯
似老版個個侍應好好,見我地兩個餐三個人得兩柸飲品,請我飲多柸飲品,又將其中一柸華田升級做特飲,仲要華田原本只有凍飲,特登幫我加熱,無加錢,話我哋第一次黎,請我地飲,😛令我覺得他好熱情,好有心,我食得非常開心。
他也有介紹六花的餐牌給我看,不過我覺得分別不明顯,同樣有扒有意粉有飯,我覺得需要有明顯特式的分別較好
我真係好多年無寫食評,但見呢個時勢開新店,又咁有熱情❤️覺得需要鼓勵下,咁樣我哋先有多啲好嘢食😋
2021-09-04