2023-07-27 719 瀏覽
朋友約咗入元朗食日本嘢,我初頭仲以為食蛋包飯,原來唔止蛋包飯,仲有日本串燒、魚生刺身、日本料理,根本就係日本居酒屋。後來先知道人哋個招牌寫明係居酒屋😂😂😂。店裏面裝修好日式居酒屋feel,有好多唔同嘅小擺設,店主應該花咗好多思。呢隻雞蛋 ... 我鍾意😊。呢面係影音區,會播下日本歌,電視會播下大廚之前電視台同雜誌做過嘅訪問 ... 華師傅原來都有名氣架喎。朋友先點咗雞泡魚乾同枝豆,雞泡魚乾整熱咗較為軟身都幾好味,送酒一流。枝豆我就冇食啦。呢一碟叫水雲。🤔我之前好似未食過,原來係凍食嘅,店員提醒要攪勻先食,冰冰凍、酸酸哋,先醒醒胃👍三五知己難得一聚,當然要搵飲兩杯啦😊 今次揀咗獺祭,容易入口、幾好味。日式炸雞,炸得幾乾身,肉質仍然好滑口,正👍土佐豆腐,熱辣辣,豆腐嘅味都幾香。朋友點咗兩條原條魚刺身。一條係鱸魚、另一條係鯛魚。兩條我都鍾意食😊白白哋呢條係鱸魚,鱸魚肉質比較有咬口,魚味濃少少。紅色呢條係鯛魚。鯛魚比較爽口,魚味較為清。呢味係無骨芝士雞腿,係我其中一個推介,無骨雞腿,肉質好嫩滑,裏面仲有芝士,配搭得好好。串燒叫咗幾款,有牛舌、雞肉、燒雞皮,好味。燒牛舌都幾考功夫,牛舌燒得好林、
後來先知道人哋個招牌寫明係居酒屋😂😂😂。
呢隻雞蛋 ... 我鍾意😊。

日式炸雞,炸得幾乾身,肉質仍然好滑口,正👍
土佐豆腐,熱辣辣,豆腐嘅味都幾香。
白白哋呢條係鱸魚,鱸魚肉質比較有咬口,魚味濃少少。
紅色呢條係鯛魚。鯛魚比較爽口,魚味較為清。
呢味係無骨芝士雞腿,係我其中一個推介
,無骨雞腿,肉質好嫩滑,裏面仲有芝士,配搭得好好。
串燒叫咗幾款,有牛舌、雞肉、燒雞皮,好味。
燒牛舌都幾考功夫,牛舌燒得好林、又乾身、香口,好好味😋。
燒雞皮更向後好似食薯片咁,唔會覺得肥膩。
燒雞肉,外脆內軟。雞肉𥚃面仲好Juice。
大家食咗幾串串燒,見咁好味,追加左墨魚咀同雞軟骨,仲有燒飯團。
燒飯團揀咗兩隻味,分別係明太子、木魚飯團。我食咗明太子,食到外面嘅飯焦、咬開𥚃面明太子好香喎。
呢個係朋友點嘅,上枱時我仲以為係炸紫蘇葉,原來冇咁簡單 ... 炸紫蘇葉𥚃面有蟹膏,食落口蟹膏味好濃好香,呢個係另一推介
縱觀來講呢間係一間日本餐廳令我喜出望外,好好食嘅日本餐廳,比起尖沙咀、銅鑼灣嘅日本餐廳好食,性價比又超高。

下次一定要再嚟食真正嘅蛋包飯😂😂😂
2023-07-20