2022-12-07 1666 瀏覽
和牛三文治🐮🥪|銅鑼灣高層靚景🌆🌃|專人代燒高質靚和牛🤩|肉匠 Nikushou 「打打卡拍低這境界,打打卡百種新生態與趣怪」嚟到銅鑼灣旺區,同友人相約夜晚睇show前想搵間舒服唔迫嘅餐廳食下嘢享受一下週末時光,所以就預約咗依間肉匠Nikushou燒肉,餐廳提供多種唔同產地和牛嘅燒肉,而燒肉更係由專人代燒,餐廳格局似日式居酒屋,枱與枱之間嘅間隔好足夠,唔會令人覺得焗促。-吉列飛驒牛柳三文治(半客) 4.2/5⭐️餐廳嘅招牌之一就係吉列飛驒牛柳三文治,餐廳仲提供半份嚟叫,為左唔想太飽食唔落其他嘢,同友人一人一件試試,三文治有做到烘邊微脆,而飛驒牛柳嘅炸粉上得好薄,入口外脆內軟啖啖肉,牛柳油脂感唔重,肉味濃郁,作為前菜享用好滿足。-鰻魚山椒燒 4.2/5⭐️餐廳另一招牌前菜就係鰻魚山椒燒,上枱細細碟兩件,鰻魚入口外脆內嫩,魚皮燒得非常焦脆,點上少少伴碟嘅山椒醬汁更加惹味,鐘意食鰻魚嘅朋友依道前菜不容錯過。特選和牛五品盛合 4.3/5⭐️厚切澳洲和牛牛 4.3/5⭐️招牌醬燒西冷 4.4/5⭐️一次試哂五種部位嘅和牛,全程都由專人代燒,侍應亦會建議食法及介紹醬料,首先由和牛赤身開始,赤身雪花油脂唔算太
和牛三文治🐮🥪|
銅鑼灣高層靚景🌆🌃|
專人代燒高質靚和牛🤩|

肉匠 Nikushou

「打打卡拍低這境界,打打卡百種新生態與趣怪」

-吉列飛驒牛柳三文治(半客) 4.2/5⭐️
吉列飛驒牛柳三文治

-鰻魚山椒燒 4.2/5⭐️
鰻魚山椒燒

特選和牛五品盛合 4.3/5⭐️
厚切澳洲和牛牛 4.3/5⭐️
招牌醬燒西冷 4.4/5⭐️
一次試哂五種部位嘅和牛,全程都由專人代燒,侍應亦會建議食法及介紹醬料,首先由和牛赤身開始,赤身雪花油脂唔算太多偏瘦,侍應會燒至三至五成熟,入口都食到油花感,而且牛味濃郁。之後慢慢由淡食到濃。
其中我地係牛舌控嘅關係再追加單點一次厚切牛舌,雖然依度牛舌由澳洲入口,但係厚切size亦都非常有口感,令人回味。
而最後嘅重頭戲就和牛西冷,兩片比手掌更大嘅A5和牛西冷,油花分佈得非常豐滿,侍應燒完之後建議將和牛西冷配上蛋汁伴飯一齊食,和牛西冷入口即溶,油脂感係口腔度爆發,好滿足,食完更令人意猶未盡,非常推薦。
特選和牛五品盛合
招牌醬燒西冷

總結: 餐廳提供多種唔同產地和牛,滿足想試勻哂唔同靚和牛燒肉嘅朋友,而且餐廳景觀背山面海,鐘意睇景嘅朋友亦推薦於黃昏同夜晚時間坐窗口位置,但美中不足嘅係餐廳雖然由專人代燒,但為我地燒肉果位侍應態度比較機械式及冷淡,令我同友人係佢燒肉途中略顯尷尬,未能暢所欲言,稍稍扣分。

====
肉匠 Nikushou (銅鑼灣)
📍銅鑼灣耀華街38號Zing! 22樓
====