2021-06-04 351 瀏覽
Happy Friday晚上當然要約朋友食飯,鬆放一下😜。佢喺北角放工,於是就直接喺嗰頭搵嘢食吧。我哋都鍾意食燒肉,就揀咗「濟洲燒肉食堂」。餐廳人氣超高👏,門口企滿人,等咗陣位先入得。環境唔錯,冇乜污煙漳氣嘅感覺,通風算幾好。餐枱亦夠大,客人坐得舒服。我仲留意到呢度竟然有室外位?天氣太熱,不了🥵。我哋豬牛雞每樣都嗌咗啲🥩,嚟到先知份量原來咁鬼多,好彩最終不知不覺間都食晒,好飽好飽。韓式前菜好豐富🥗,有泡菜、芽菜、醃青瓜同醃蘿蔔,全部都可以向店員要求再添加㗎。另外,仲有沙律菜同蔬菜籃,後者用於包肉食。豪快和牛燒($298),呢份牛肉果然夠豪快,因為一碟有兩塊,而每塊都好巨型、好長,唔剪開係放唔到上個爐度燒🔥。牛肉肉質OK,但略嫌調味稍為重手咗啲。特選黑毛和牛上貝身肉($198),和牛油脂分佈好靚,雪花紋超密❄️。上貝身肉細嫩,亦食得出牛味。和牛輕輕燒幾下就食得,最好七成熟。蘋果梨汁無骨雞翼($82),雞翼係意想不到嘅好食🍗!去骨後嘅雞翼,攤開成為一塊,非常適合拎去燒。雞翼微微嘅甜味,令佢變得惹味,而且雞皮燒香後脆脆的,加上雞肉口感嫩滑,好正。濟洲豬梅肉($120),佢其實即係一件大豬扒🐷,
我哋豬牛雞每樣都嗌咗啲🥩,嚟到先知份量原來咁鬼多,好彩最終不知不覺間都食晒,好飽好飽。韓式前菜好豐富🥗,有泡菜芽菜醃青瓜醃蘿蔔,全部都可以向店員要求再添加㗎。另外,仲有沙律菜同蔬菜籃,後者用於包肉食。
豪快和牛燒
特選黑毛和牛上貝身肉
蘋果梨汁無骨雞翼
濟洲豬梅肉
濟洲豬梅肉($120),佢其實即係一件大豬扒🐷,厚薄適中。豬梅肉肉質唔粗糙,配合埋脂肪邊位,食起上嚟有少少似食緊豬腩肉。
食堂豬皮
食堂豬皮($68),豬皮係我朋友嘅至愛🙈,但對於我來講就有啲吃不消。因為佢非常厚,燒完並唔會好似港式乳豬咁脆,反而似層脂肪。不過朋友堅係食得津津樂道。
牛肋骨煲
牛肋骨煲($98),呢個鍋物唔錯喎🍲,好大煲,而且溫度夠熱,食到尾都仲出緊煙。大塊牛肋骨有四至五件,連同埋蘿蔔,全部都炆得好入味。湯底有少少辣,偏重口味,但好啱送飯呢🍚。
食韓燒又點少得爐邊蛋🍳同芝士粟米🧀🌽呢?兩樣都好邪惡,但好味道🤤。我想講多少少關於個燒烤爐,整體火候幾平均,無偏埋一邊,所以全晚燒嘅過程稱得上好順利👍。
梳打
飲品方面🍹,我哋要咗梅子青檸梳打($32)同柑橘梳打($32)。兩杯梳打味道都唔太甜,而且仲幾清新,但建議要攪勻先好飲啊。我飲梅子嗰杯,飲落令我聯想起咸檸🍋。
總括嚟講,我哋今餐食得好暢快,對住個靚景食大大加分,特別開胃,食完飽到要散步行咗幾圈,哈哈🤣。價錢方面,我略嫌稍貴。最後,店員服務都幾好,樂意提供協助,又能清晰講解。
2021-05-21
特選黑毛和牛上貝身肉