2023-06-14
KABOOM🍽️-▫️絕佳打卡餐廳▫️FUSION泰菜▫️設有室內室外坐位-呢間餐廳又係BOOKMARK咗一段時間,今次一行四人嚟慶祝生日🎂無諗過熱辣辣天氣,我地被安排坐室外,但係竟然有驚喜🥰室外位置有個CAMPSITE嘅帳篷🏕️遮住,感覺比較焗促,但係餐廳都好貼心整咗好多把風扇。而且超有氣氛👍🏻咁啱當日去嘅天空都粉粉藍藍好靚🩵-🔹Deep Sea Tacos🌮 $138ORDER咗3款小食,第一款係tacos,入面夾住cocktail shrimps再加魚子,再夾小小生菜,都幾fresh,不過比較難同人share,只可以咬完一半再比對方。入面夾住嘅蝦都好新鮮,而且好足料,不過食到好狼狽😂~🔹Crab Bao Bao $128軟殼蟹嘅灲包,超大隻軟殼蟹,食落都有小小蟹膏,配有小小mayo醬,包入面夾咗墨西哥辣椒圈,怕辣嘅就要小心!~🔹Tuna Cups $98一個迷你小撻仔,最好食嘅small bites🤤吞拿魚應該有用小小醬油醃製過,但係都好突出到佢嘅鮮味,可能係真係好足料😂滿滿嘅吞拿魚,好幸福🥰-🔹Tom Yum Gong Carbonara $198一試菜就覺得同平時食嘅carbonar
▫️絕佳打卡餐廳
🔹Crab Bao Bao $128
~
🔹Tuna Cups $98
🔹Tom Yum Gong Carbonara $198
一試菜就覺得同平時食嘅carbonara無咩分別,顏色亦無特別深色,食落第一啖都唔覺有咩特別,但係慢慢就有股辣係喉嚨攻出嚟,真係估唔到!辣味就係冬蔭公嘅味,不過整體都唔太特別。
🔹Go Big Go KABOOM! $278
之後叫咗個同店名一樣嘅燒春雞,我諗都算係signature dish?!一上枱都好濃嘅香料味,而且都配有好多配菜,有車厘茄、南瓜、秋葵、紅椒黃椒等,令整體唔會好齋,雞肉都算嫩滑,而且入味。
當然唔少得就係ORDER佢嘅COCKTAIL,真係每款都好吸睛🤩
🔸If Not Now, When? $128
(ɢɪɴ, sᴏᴜʀ ᴀᴘᴘʟᴇ ʟɪǫᴜᴇᴜʀ, ᴊᴀᴘᴀɴᴇsᴇ ʏᴜᴢᴜ ᴊᴜɪᴄᴇ ᴡɪᴛʜ ᴘᴀɴᴅᴀɴ ғʟᴀᴠᴏᴜʀ)
呢款飲落蘋果味唔突出,班蘭味反而搶曬。如果鍾意蘋果味cocktail嘅可能會失望。
🔸Jealousy is Killing me! $128
(ᴡʜɪsᴋᴇʏ, ᴘᴀᴍᴘᴇʟʟᴇ, ᴘɪɴᴋ ɢʀᴀᴘᴇғʀᴜɪᴛ ᴊᴜɪᴄᴇ, ʟᴇᴍᴏɴ ᴊᴜɪᴄᴇ ᴡɪᴛʜ ʜɪʙɪsᴄᴜs ғʟᴀᴠᴏᴜʀ)
呢款酒味比較濃,果汁味相對無咁突出,而且唔算好fruity。如果鍾意飲濃烈啲酒味嘅就可以叫呢款。
🔸Tonight is Gonna be A Good Night! $128
(ᴠᴏᴅᴋᴀ, ᴘʀᴏsᴇᴄᴄᴏ, ᴇʟᴅᴇʀғʟᴏᴡᴇʀ ʟɪǫᴜᴇᴜʀ, ʟᴇᴍᴏɴ ᴊᴜɪᴄᴇ ᴡɪᴛʜ ᴇʟᴅᴇʀғʟᴏᴡᴇʀ ғʟᴀᴠᴏᴜʀ)
呢款係咁多杯最清新最易入口,味道清清甜甜,又唔會太重酒精味,如果唔鍾意飲咁濃烈嘅可以試呢款。
🔸Damn Pissed Off! $128
(ᴠᴏᴅᴋᴀ, ᴘᴀssɪᴏɴ ғʀᴜɪᴛ ᴘᴜʀᴇ́ᴇ, ᴘɪɴᴇᴀᴘᴘʟᴇ ᴊᴜɪᴄᴇ ᴡɪᴛʜ ɢɪɴɢᴇʀ ғʟᴀᴠᴏᴜʀ)
呢款真係打卡一流🤣味道酸酸地,飲耐咗其實薑味都好出。鍾意飲酸味重嘅就可以叫呢款!
店員再送咗呢SHOT比我地,味道有小小菠蘿+椰子味,但又不似PINA COLADA,都幾好飲~
由於我地坐ROOFTOP室外坐位,如果要ORDER酒精飲品就要落返去室內嗰層ORDER同即場比錢先,之後就會有人SERVE飲品。
▪️呢間餐廳絕對好適合打卡,食物飲品都係正常水準。而且環境搭救,位置20樓,又望到維港景,即使室內室外一樣望到。不過夏天坐室外真係比較熱少少,如果無咗帳篷會更好。但整體都好舒服,同一班朋友吹下水都不失為一個好地方。越夜就見到好多人上ROOFTOP飲嘢,成個環境都好CHILL🤍
▪️職員都好好,由於我地慶祝生日,佢地都好熱心幫我地合照同埋SERVE蛋糕👍🏻收碟速度就可以再加強。