夜媽媽喺中環放學,近10點真係死城一個,冇乜好食。見池記未打烊,即管入去一試。之前總係覺得佢太貴,甚至比麥奀、麥文嘅更貴,所以都係無衝動入去食。嚟一間廣東麵家食嘢,基本盤一定要試返碗雲吞啦!自古以來,雲吞都係小食,所以包到細細粒一啖一粒最啱數,所以,沾仔所謂首創嘅乒乓波咁大嚿嘅雲吞,覺得始終都係gimmick居多,一啖食唔哂其實唔係咁鍾意。另外,其實包雲吞嘅形態度都好重要。包一粒雲吞總要留條尾,真係可以靚到好似一條金魚尾一樣,放湯時散開,真係好似欣賞緊條金魚游水一樣!池記絕對做到了,係我食過咁多間雲吞麵麵家之中,尾部形態最靚嘅,而並無之一。其他好多時唔係條尾太短,就係包嘅時候手心揸得太用力,將條尾撳實咗。可惜,用料方面比較遜色。蝦嘅size ok但肉質唔爽有d韌。雲吞並非全蝦雲吞,有10-20%豬肉左右,調味適中。驚喜之處係食到又少少大地魚乾加咗入去撈餡,散發那種獨特嘅香味;儘管如此,由於蝦嘅質地差,整體上令到成碗雲吞完全失色。正所謂色香如何好,總要靠味道!$50一碗真係完全唔值,試一次就夠,不會再有下次。

2017-09-05
$50 (宵夜)