2018-05-15 889 瀏覽
話說最後近升左職,諗住同朋友一齊去食餐好既賀賀佢😆作為和牛狂熱者🍖🥩 見到銅鑼灣有間新開既飛驒牛食🤤見就見得多喇,就真係未食過☺️ 就試試佢先💪🏼一黎到等fd有d口瘗癢,叫左d小食送下酒先🥂一客雞泡魚乾,一客芝士焗薯皮,味道五錯👍🏼人齊第一時間坐底叫野食🙌🏼 打住食飛驒牛既旗號黎諗都五諗就揀左最貴個個黎食☺️ 睇真d見到有另一set平d ge問左d 員工有咩分別,原來最貴個個係會有大廚serve你幫你煮埋🙌🏼 食靚牛緊係搵專家煮啦😝 不過食和牛之前,有d頭盤食下,刺身個樣望落都好新鮮🍣望埋d會見到有一層油脂形成既反光面,甲起上的黎軟棉棉連五食魚生既我都忍五住放入口,口感一口即溶,有一陣濃郁既魚香同甜味浮出黎🐟🐟額外叫左一客龍蝦刺身,黎到擺上枱佢仲識郁就知佢新鮮啦🦐有個黑松露蒸蛋又係不得之了🍨 蒸蛋蒸魚得岩岩好,口感滑溜熱辣辣加上香濃既黑松露既獨特口味,令本黎平凡既菜式變到高貴既感覺✨終於上到飛驒牛喇🥩 一黎到又係有九公格擺得靚靚啦✨✨講真燒起上黎真係分五到食左邊個位,不過簡單可以由幾個角度去分到1, 肉味 2, 油膩感 3,軟硬程度 4,厚度好好食就已經係基本啦,水平已經係日本既質素,一口
見就見得多喇,就真係未食過☺️ 就試試佢先💪🏼

一黎到等fd有d口瘗癢,叫左d小食送下酒先🥂
一客雞泡魚乾,一客芝士焗薯皮,味道五錯👍🏼
人齊第一時間坐底叫野食🙌🏼 打住食飛驒牛既旗號黎
問左d 員工有咩分別,原來最貴個個係會有大廚serve你
幫你煮埋🙌🏼 食靚牛緊係搵專家煮啦😝
不過食和牛之前,有d頭盤食下,刺身個樣望落都好新鮮🍣
望埋d會見到有一層油脂形成既反光面,甲起上的黎軟棉棉
額外叫左一客龍蝦刺身,黎到擺上枱佢仲識郁就知佢新鮮啦🦐

終於上到飛驒牛喇🥩 一黎到又係有九公格擺得靚靚啦✨✨
1, 肉味 2, 油膩感 3,軟硬程度 4,厚度
好好食就已經係基本啦,水平已經係日本既質素,一口即溶個d都五在話下
有大廚服侍又有另一個感覺,單係呢到已經值8.5分

其實食到呢到已經好食到識飛😇 但接落黎個幾度和牛,
真係可以好食到飛出宇宙💥 顛覆你對和牛既感覺🔥
食和牛平時就咁燒,點小小salt已經好好食
但佢呢到就五同,有兩客和牛燒肉,即使係食完好耐都仲好深刻
好似係你個口入面放煙花🎆落雨之後見到彩虹🌈

其中一款係餐廳用秘制醬汁醃製既和牛🐄 廚師用鐵板快燒4,5s🔥
和牛仲係有小小粉紅色既時候就放入口🤤 濃郁既醬汁又五蓋過和牛既肉味🍖
一咬入口,成口都比濃濃既肉汁充滿哂成個口💦
真係五捨得吞落口😫 本黎已經覺得呢個好好食架啦
已經升左上天堂🧚🏻‍♂️ 食埋下一味我都五知去左邊了

廚師用壽喜燒既煮法,先燒熱左壽喜燒既醬汁🔥 再快速燒好和牛
和牛燒好了後,就淋上壽喜燒既醬汁,再加上一隻農場雞蛋🥚
同埋一片片既黑松露🌰 之後一淡過放入口💥💥
由於好食到五知點形容,你真係要自己試過先知
雞蛋既滑,黑松露既香,壽喜燒既甜,和牛既肉味
再貴都值得😭 老實係hk真係好難食得到咁既水平☺️

最後仲有甜蜜既蜜瓜🍈 同一個拉面,全部都係日本水平
呢個價錢食呢d食物,真係超值👍🏼✨
一定會再黎💪🏼 希望五洗等到下次升職先有得黎啦😆
2018-05-01