2020-02-26 730 瀏覽
上星期同朋友喺IKEA行街,之後順便食埋晚餐先返屋企。朋友好想食泰國船麵,但喺銅鑼灣搵間平少少又食到泰國小食嘅餐廳,真係唔易~最後喺蘭芳道搵到這間泰濃麵,一入門口就聞到好香船麵湯嘅味道👍🏼之前食過銅鑼灣另一間主打船麵的餐廳,但略嫌份量和配料不太足夠~~——————————🔹頂級安格斯牛肉船麵 (金邊粉) $88這個船麵的配料和金邊粉份量很足,湯底真的是我在香港食過最濃郁的船麵湯底,有炸蒜香和牛味👍🏼配料有炸豬皮、魚蛋、蘿蔔和安格斯牛肉,特別喜歡炸豬皮和安格斯牛肉,前者充分吸收了湯底和炸蒜的香味,好香口;後者脂肪比例平均,有很濃郁的牛味,無可挑剔👍🏼金邊粉份量比起之前食過的泰國餐廳,還要更多,大食的朋友就啱晒😚🔸海南雞飯 $68海南雞飯的質素也不錯,有粒粒分明的黃油飯☺️海南雞肉質嫩滑,完全沒有骨,再蘸上店家秘製泰式辣醬,食埋雞皮都唔覺得太膩😋🔹泰式小食拼盤 $68這個泰式小食拼盤雖然只有三款,但每樣都整得唔馬虎!三款食物分別是炸芝士雲吞、雞翼和炸蝦餅,最特別莫過於炸芝士雲吞,裏面的芝士超大塊,外脆內軟,芝士香而煙韌,芝士控唔好錯過🤩其餘兩款都係新鮮炸起,香口美味😊
——————————
🔹頂級安格斯牛肉船麵 (金邊粉) $88
頂級安格斯牛肉船麵 (金邊粉)
頂級安格斯牛肉

🔸海南雞飯 $68
海南雞飯

🔹泰式小食拼盤 $68
泰式小食拼盤
炸芝士雲吞
炸蝦餅
頂級安格斯牛肉船麵 (金邊粉)
海南雞飯
泰式小食拼盤