2018-07-13 368 瀏覽
通常去食飯,都冇諗住寫食評,所以好多時都相片唔多,咁啱呢兩張係影比朋友睇,正好物盡其用放埋係度,上年朋友帶我去深水涉褔榮街店食過,之後都有去食過幾次,水準唔錯,心機菜,近來知道旺角塘尾道開左分店,我公司又係附近,就約埋同事去食晚飯,呢間店出名係精品小菜,食得出每一道菜厨師既功力同心思,生抄骨更加係我此店必食,汁係傳統做法,唔係淨係得個酸字或甜字,食材肯花成本,肉係腩排,唔似得出面為減成本,用合成肉,我無講錯,你地無聽錯,出面好多所謂生抄骨咕嚕肉係用合成肉,啫係用你同我都唔知係咩肉搞爛再用機壓完一餅再切割成肉粒果種,重要既係做到外脆內軟,而肉又剛熟唔生既,厨師少D功力同心機都做唔到,所以大膽講,生抄骨做得好,間飯店小菜都唔會點差,想試試新意思可以叫個冰鎮生抄骨,剛煮完將冒煙既生抄骨急速用冰降温盛上,看到已經涼透心,又好像在吃冰糖葫蘆,口感眼感都昇華至另一層次,好味又過引,其餘冬菇扣鴨掌,迷網蝦卷,蝦子柚皮,咸香鶪,鶪煲翅,炸九肚魚及豬手等等等,都係本人食過,可以一吃,餸名可能有出入,因只憑記憶。。旺角店9:00 後有8折,抵食!!仲有員工難得有禮。依家搵間有禮貌既食店都唔容易呀。。。
2018-07-07