好耐冇試過同大女兩個撐枱腳,佢話想食牛,所以搵咗616牛肉火鍋專門店。店內裝修好有特色,全部都以懷舊為主題,好似有邊牆以牛肉檔口做牆畫,有一邊就掛晒啲懷舊嘅暖水壺,側邊就擺放啲懷舊零食,好有兒時回憶。至於落單就變回現代化用平板嚟落單,有好大嘅對比。牛肉專門店當然要試吓啲未試過嘅牛啦,今晚叫咗牛骨清湯底,澳洲和牛-牛頸脊,炸魚皮,牛朴肉,稻庭烏冬,粟米,金菇,油麥菜,鹽燒活海蝦(4隻),當然仲有冰凍嘅可樂啦。先講牛骨湯底,飲咗碗湯底嘅湯,好有牛味絕對唔係味精味道,炸魚皮好爽口,粟米、金菇、油麥菜都好新鮮,用到稻庭烏冬當然冇甩拖,鹽燒活海蝦係唯一熟食,蝦好新鮮燒得啱啱好,戲玉當然係澳洲和牛-牛頸脊同牛朴肉,牛頸脊入口有溶化嘅感覺,絕對唔韌,至於牛朴肉係第一次食,好特別,好有牛味而且又係唔會韌,相當有水準。調味醬料都有好多選擇,阿女好鍾意。服務態度亦唔錯,埋單都係$380,價錢我覺得相當合理,仲有好多特別嘅牛件未試過,下次約埋一大班朋友落嚟再試過。店外裝修平板落單懷舊零食作裝修店內裝修牛朴肉澳洲和牛-牛頸脊好靚嘅油麥菜全部食物牛朴肉澳洲和牛-牛頸脊鹽燒活海蝦仲有自家出嘅濕紙巾、牙籤

店外裝修

全部食物

牛朴肉

澳洲和牛-牛頸脊

鹽燒活海蝦

仲有自家出嘅濕紙巾、牙籤
2018-09-05
  • 牛朴肉