2020-02-15 511 瀏覽
呢間茶餐廳係荃灣人嘅集體回憶,以超厚雞蛋三文治聞名。可惜係2018年宣布退休,好彩有新老闆接手,同舊店師傅學廚數月,務求還原正宗原味! 💗火腿小奄列($32)用左6隻蛋炒成,蛋香夠哂濃郁,食落滑溜唔會老,咬落去有蛋汁流出,夾雜住煎過嘅蛋皮同半熟蛋,口感超豐富。火腿厚切份量滿,但食落唔夠咸香而且偏涷,令整體有d失色。悲傷小姐反而覺得太多餡,蛋嘅比例多番d冇咁喧賓奪主。旁邊仲放咗一小片牛油麵包夾住食。💗豉油王雞翼($38)雞翼每隻都肥美多肉,值得讚嘅係乾淨冇毛,滷汁夠哂味但唔會死鹹,雞肉滷得啱啱好熟,嫩滑唔鞋口,但唔夠入味。咬落有少少爆汁效果,不過油份會重d冇咁健康,旁邊有泰式醬可以點,但淨咁豉油汁已經好好味,反而同泰式嘅甜酸味唔太夾。💗酥炸鮮蝦雲吞($38)雲吞皮薄餡靚、蝦肉彈牙爽口,食得出係新鮮完全冇雪藏味,配上豬肉比例啱啱好,為海鮮嘅甜味再添份肉鮮。炸至脆身但內餡依然冇乾柴好juicy,熱辣辣食非常香脆可口!💗爆脆華田西多($34)麵包厚身,所以入口食到鬆泡泡嘅感覺。西多完全吸收蛋漿,煎得唔油膩冇燶邊,而且裡面唔會乾身。面頭唔似平時咁淋楓糖漿,而係落煉奶,同牛油搽勻更加有奶香。重點係
💗火腿小奄列($32)
火腿小奄列

💗豉油王雞翼($38)
豉油王雞翼

💗酥炸鮮蝦雲吞($38)
酥炸鮮蝦雲吞
💗爆脆華田西多($34)
麵包厚身,所以入口食到鬆泡泡嘅感覺。西多完全吸收蛋漿,煎得唔油膩冇燶邊,而且裡面唔會乾身。面頭唔似平時咁淋楓糖漿,而係落煉奶,同牛油搽勻更加有奶香。重點係灑上大量嘅阿華田脆脆,令口感更豐富加哂分。
爆脆華田西多

💗好立克脆脆($29)
好立克味係超濃,就算d冰溶哂都冇變淡到,夏天飲特別透心涼。面頭仲要有好多脆脆更加有口感,不過兩樣加埋真係甜上加甜,唔太解渴,不過的確係茶餐廳經典味道所以必推,而且小朋友應該好鐘意甜到甩牙嘅感覺
好立克脆脆
2020-02-13