鮨玥

Sushi Yue
2019-07-06 738 瀏覽
冒着滂沱大雨,我同朋友都要跑去蘇豪東因為要食高級日本菜!鮨玥環境寬敞,裝潢簡約,以木為主調,充滿日本風格。入面除咗卡位仲有吧枱位。香港天氣太悶熱,一坐低每人叫咗杯Suntory生啤,餐廳預先將酒杯冰凍,所以飲嘅時候特別爽。咁啱買兩杯有擦擦咭,頭獎係日本東京來回機票,可惜我抽唔中。餐廳食物款式樣樣有,包括刺身、串燒、丼、炸物,甚至有omakase。之前去東京嘅時候食過雞刺身,但好難咬又冇咩味道。今次捲土重來再試雞刺身,完完全全顛覆我對雞刺身嘅負面印象。口感有啲似一般生魚片,口感軟綿而且多汁,更具彈性但唔會咬極都咬唔開,值得一試。牛舌雖然薄身,但非常爽口。另外牛味非常突出,充滿油脂香味。燒雞翼我鍾意食,但餃子雞翼我更鍾意。雞翼外皮香脆不在話下,餡料令雞翼肉汁更豐富,同時令肉質更嫩滑。佐酒一流,石狩丼有六大片三文魚同魚卵。三文魚夠厚同好肥美,魚卵無腥味非常鮮甜,壽司飯唔會太黏或太酸。本鮪三昧丼總共有三種唔同吞拿魚,佢地既顏色同脂肪比例上有所不同,不過入口同樣溶化,油脂甘香。中間嘅吞拿魚蓉加左香蔥同芝麻後更香,食完真係好滿足。丼當然唔少得印上餐廳名字嘅蛋。總括而言,串燒同丼屬於高水準,雞刺身更

三得利生啤

雞肉刺身

牛舌雖然薄身,但非常爽口。另外牛味非常突出,充滿油脂香味。
牛舌

餃子雞翼

石狩丼

本鮪三昧丼

丼當然唔少得印上餐廳名字嘅蛋。

總括而言,串燒同丼屬於高水準,雞刺身更令我非常難忘。今次冇食Omakase有啲可惜,下次再來一定要食。
2019-06-24
三得利生啤