2019-08-28 662 瀏覽
呢間野,想食左一段時間。記得第一次在旺角見到,以雞翼為主角的店,當時我會覺得藝高人膽大。我心諗,有冇人咁鍾意食雞翼。不過的確,看IG和Facebook的相片, 不得不承認這間店的包裝令人容易提起幾大興趣,就算唔特別鍾意食雞翼。都有興趣試吓佢嘅雞翼係咩一回事。打卡呃like,冇三多咁澎湃,但有的是文青風。今日行街經過銅鑼灣,終於的起心肝,試下乜嘢事。坦白講$38,四件雞翼一點也不平,甚至可以話係貴。不過多種味道的確非常有心思,就如充滿少女心的文青風玫瑰,充滿風情的港式避風塘蒜香,鹹蛋黃和菠蘿啤酒麥香,中式的鹹檸七和熱情果紅棗,西式的黑松露蒜香,還有韓式的蟹黃蟹籽,咁多款的確令人眼花撩亂。不過只是餐前的小吃,所以我只選了三種味道,叫了杯飲品。文青風玫瑰係首選,的確玫瑰甜香一流,就如落左蜜糖的燒烤雞翼般,而且一點也不膩。港式避風塘蒜香夠惹味,彷彿吃到係嗰啲大排檔的鑊氣,而且蒜香強得厲害,以小吃水準來講,算很高。最後黑松露蒜香較沉實,沒有像外邊用上黑松露就將黑松露的味道以偏概全,做得不落俗套。三種雞翼,各有得色,都算不錯,不會為特別而搞到個味好奇怪。雞皮也一定不要錯過,同三多一樣,雞皮係靈魂。
呢間野,想食左一段時間。

我心諗,有冇人咁鍾意食雞翼。

打卡呃like,冇三多咁澎湃,但有的是文青風。

今日行街經過銅鑼灣,終於的起心肝,試下乜嘢事。

坦白講$38,四件雞翼一點也不平,甚至可以話係貴。

不過只是餐前的小吃,所以我只選了三種味道,叫了杯飲品。

三種雞翼,各有得色,都算不錯,不會為特別而搞到個味好奇怪。

雞皮也一定不要錯過,同三多一樣,雞皮係靈魂。

另外加$18叫了一杯飲品,青蘋果薄荷冰綠茶,沒有什麼特別,只是送下雞翼,飲杯甜野,個人感覺完滿一些。

不過我幾喜歡佢地夠環保,那些紙兜又可以循環再用,如果不用膠叉,感覺可能會更好。

今次小試牛刀,感覺不錯,下次有機會再試吓其他不同的味道吧。

雞翼山
銅鑼灣謝斐道520號渣菲大廈地舖