2016-06-03 1502 瀏覽
係旺角隨意行,誰知天氣差,雨一陣一陣咁落,想搵間鋪頭坐底食飯。隱約見到正麵館的招牌就行咗過去,既然旺角食店多到令人難以抉擇,不如試下新野。雖然店面不大,但頗有特色,給人一種好活潑,好young的感覺。墻上有以藍色為基調的新式畫,不同於傳統車仔麵店的懷舊風情。懷舊蝦多士值得一推,上面full cover白芝麻,內裏炸得金黃,蝦肉ok彈牙,食起來特別香口,蘸上泰式辣醬更加好味。而且份量唔少,一人兩塊都幾飽。香煎墨魚餅也是不錯的選擇,和蝦多士一樣酸的是泰醬,墨魚肉爽脆。雖然好味,不過同蝦多士有少少撞。同好友一人一碗四餸麵,既然來了就試個够!還定雨落個不停。。。料的話俾的好足,滿滿一大碗。試啖湯先,秘制湯底的確清甜,個麵就有些差強人意。我要的是烏冬,好似未煮透,食起身硬硬地。必食豬腸够腍,「過分」肥美了些。五香牛腩必試!鹵香味完全滲入肉內,豐富了味蕾的層次。大大塊的牛腩食起上來相當過癮!蘿白好入味,非常多汁。好友讚芝士腸好正。點少得響鈴呀,浸一浸熱湯食,yummy!瑞士雞翼雪味太重,蒜香雞尖亦是。食果時仿佛有陣腥味?應該是雞的問題。他家的凍奶茶也是有些出乎意料,入邊加咗檸茶?飲起來頗有風味,少
必食豬腸够腍,「過分」肥美了些。
蘿白好入味,非常多汁。
好友讚芝士腸好正。
點少得響鈴呀,浸一浸熱湯食,yummy!
他家的凍奶茶也是有些出乎意料,入邊加咗檸茶?飲起來頗有風味,少咗奶的甜膩,多咗檸茶的清新,特別,可以一試。

認真,呢間小食做得唔錯,但做為麵店,麵的質素仲有唔少提升空間。
2016-06-03
  • 懷舊蝦多士