2023-03-19 700 瀏覽
滄浪亭係美孚新村入面,隱藏咗一間激懷舊上海菜,小店入面最出名嘅就係雞白濃湯,大部份人第一次去食呢都會食嫩雞煨麵。佢嘅雞湯十分之有層次,飲完一啖會再想飲多一啖,直至到成碗湯飲晒🐤🐤🐤雞肉湯年糕 $60雞湯除咗配煨麵之外,仲可以配年糕,而我自己本身就十分之喜歡食上海年糕啦,所以呢個雞肉湯年糕絕對啱晒我,濃濃嘅雞白湯配上煙韌嘅年糕,再加埋雞肉同埋小棠菜,濃厚得來又唔會太漏!上海雲吞 $24每日新鮮包嘅上海雲吞,配埋落呢個雞湯度亦都係十分之夾,雲吞每日限量供應!香酥雞 $40不得不提嘅就係佢哋嘅香酥雞,並非普通一般嘅炸雞,雞皮炸得十分之脆,而入邊嘅肉亦都係啱啱好熟透唔會Over,鮮嫩多汁,亦都係必食之選

滄浪亭

雞肉湯年糕 $60