2018-08-28 247 瀏覽
朋友生日,又唔想去酒樓,但又想食吓中菜呀海鮮咁,揾揾下見呢間菜式特別,又係私房菜,咁就試下佢啦。私房菜多數都係厨師發辦,呢間都唔例外,先WhatsApp 訂位,然後傳幾款菜單我地揀。最後揀咗呢個:6位用麻辣鹵水大拼盆:麻辣牛肚用咗金錢肚做,爽口又有咬口,唔會好硬,麻辣味香口夠麻,咀唇好似有電咁😂,大腸鹵得夠入味唔會un, 青瓜雞絲青爽有麻香花雕蛋白蒸龍躉球:龍躉清蒸就食得多,用蛋白蒸都係第一次,魚肉有6件唔算大塊,火喉啱啱好唔會過熟嚡口,養魚無泥味,就知餐廳對食材有要求。蛋白先係精華所在,混埋啲魚汁嘅蛋白加上調教過嘅豉油,送飯一流。薑䓤大肉蟹2只:肉蟹多肉肉唔散新鮮!講真蟹我鍾意清蒸夠原味嘛,朋友要食炒蟹我都無所謂,揀薑䓤炒因為比較少調味品,想食鮮味。無失所望薑䓤爆炒非常有鑊氣,又保留到蟹肉鮮甜,師父功夫👍蒜蓉粉絲蒸大蟶子皇6只唔駛講食材新鮮梗好味啦,蒜蓉唔太咸唔會蓋過聖子嘅鮮甜,加幾粒炸蒜更添香味。士多啤梨骨:招牌菜,甜甜酸酸有士多啤梨清香,令大大舊肉都唔膩口,配合得好好金華玉樹雞半只:金腿嘅咸香味令雞味更特出,又一師父出色配搭之作蒜蓉炒時菜蟹油銀芽炒面:雖然食唔出蟹味,但味道較得好
最後揀咗呢個:6位用

麻辣鹵水大拼盆:

花雕蛋白蒸龍躉球:

薑䓤大肉蟹2只:

蒜蓉粉絲蒸大蟶子皇6只

士多啤梨骨:

金華玉樹雞半只:
金腿嘅咸香味令雞味更特出,又一師父出色配搭之作

蒜蓉炒時菜

蟹油銀芽炒面:
雖然食唔出蟹味,但味道較得好好,爽口唔油膩👍

菠蘿鳥:飯後果,擺盤好得意,吸睛度高😂😂👍
最後生日點少得壽桃呀😋