🇫🇷🌝 隱世法菜。文化館內的法式情調🥂💓🍴悅滿軒📍荔枝角青山道800號饒宗頤文化館H座聽聞荔枝角的山崗上有間隱世法國菜🇫🇷,今晚趁佳節專程上山,一試究竟😋餐廳果真隱蔽,恰好當天饒宗頤文化館有展覽,人流很多,更難找🤣🔆 餐前麵包蕃茄提子乾麵包🥖,暖暖地,好有蕃茄香🍅,好軟熟個黑松露牛油🍄🧈松露味濃,搽麵包好好食👍🏻🔆 法國泥蟹湯🦀🫕蟹味濃郁,好鮮美😋仲可以用餐前麵包點晒湯精華🤪🤪🔅 澳洲藍青口配白酒紅花忌廉汁🫕青口肉超~細~粒~🤭可幸,青口好嫩滑,食落有海水味,好鮮甜😋😋配埋個濃厚的白酒紅花忌廉汁好creamy 好winey,更能帶出青口的鮮味👍🏻🔅 焗澳洲龍蝦尾配海膽燴意大利飯 🦞海膽味好濃郁,每一粒意大利飯都有海膽的鮮甜🤤飯底仲有小蕃茄同青瓜粒,食多多都唔覺”漏”😋個龍蝦尾🦞會起埋肉,放喺蝦殼上,啖啖肉,好彈牙,好正👍🏻🔅 法國油封鴨髀配南瓜燴薏米。意大利黑醋汁🦆鴨皮🦆好脆好鬆化,有鴨油香🤤但鴨肉有少少🤏🤏乾,好彩有配個意大利黑醋汁🧉夾埋食,算🆗 南瓜燴薏米食唔到南瓜味🎃,加埋個酸酸的黑醋汁都幾特別,整體感覺唔算太油膩🔅 阿拉斯加焗雪山典型火焰雪山🏔️🔥,店員一上碟,就會叫你拎相機📷,
🇫🇷🌝 隱世法菜。文化館內的法式情調🥂💓

🍴悅滿軒
📍荔枝角青山道800號饒宗頤文化館H座

餐前麵包

🔆 餐前麵包

蕃茄提子乾麵包🥖,暖暖地,好有蕃茄香🍅,好軟熟

個黑松露牛油🍄🧈松露味濃,搽麵包好好食👍🏻

法國泥蟹湯

🔆 法國泥蟹湯🦀🫕

蟹味濃郁,好鮮美😋
仲可以用餐前麵包點晒湯精華🤪🤪

澳洲藍青口配白酒紅花忌廉汁

🔅 澳洲藍青口配白酒紅花忌廉汁🫕

青口肉超~細~粒~🤭

可幸,青口好嫩滑,食落有海水味,好鮮甜😋😋

焗澳洲龍蝦尾配海膽燴意大利飯

🔅 焗澳洲龍蝦尾配海膽燴意大利飯 🦞

海膽味好濃郁,每一粒意大利飯都有海膽的鮮甜🤤
飯底仲有小蕃茄同青瓜粒,食多多都唔覺”漏”😋

個龍蝦尾🦞會起埋肉,放喺蝦殼上,啖啖肉,好彈牙,好正👍🏻

法國油封鴨髀配南瓜燴薏米。意大利黑醋汁

🔅 法國油封鴨髀配南瓜燴薏米。意大利黑醋汁🦆

鴨皮🦆好脆好鬆化,有鴨油香🤤

但鴨肉有少少🤏🤏乾,好彩有配個意大利黑醋汁🧉夾埋食,算🆗

阿拉斯加焗雪山
🔅 阿拉斯加焗雪山

典型火焰雪山🏔️🔥,店員一上碟,就會叫你拎相機📷,之後就會點火🔥再淋酒🥃😎

個蛋白忌廉皮好甜,燒得香暖,中心是朱古力蛋糕同雪糕,冰火交融,好正👍🏻👍🏻😋

可憾掛住影相,蛋白忌廉皮燒得太耐,有點燶同苦😢

🐷🐷整體評價:
食物高質,菜色擺盤精緻,用餐環境都幾有情調、幾有feel,是慶祝特別日子的好去處👍🏻

惟餐廳人手不太足夠,只有2-3個侍應,包括一個估計已屆60歲的高齡伯伯招呼食客,東奔西走,弄得我們也不好意思叫他加水了🤭🤭🤭🤭

法國泥蟹湯
澳洲藍青口配白酒紅花忌廉汁