2020-10-26
老百姓火鍋刺身深水埗福華街39號地舖自從疫情之後都好少約朋友出黎聚會,今日難得出黎朋友就極力推介呢個新開張既隱世火鍋店,餐廳既位置係正深水埗同太子之間,我自己就覺得太子站行過黎會近d, 只係需要幾分鐘,非常方便對於我打邊爐除左要有出色既食材之外,湯底都係非常重要,今次我地揀左鴛鴦鍋,分別係四川麻辣同埋甘筍粟米豬骨鍋,麻辣睇個色水已經知道好正,估唔到個豬骨鍋都好有驚喜,好香濃既胡椒味,而且好足料有好幾舊豬骨,好正可以補充骨膠原,另外仲有甘筍粟米,淨係個鍋底已經夠晒豐富鮮蝦雲吞,非常大粒而且好新鮮,食得出係自家製,唔同出面買得到個d, 另外個手打招牌四寶丸都好吸引,食落好爽口 珊瑚蚌既份量十足,而且餐廳仲用冰底墊住保持食物新鮮,值得一讚 脆鯇魚腩都好有驚喜,好少有火鍋店會咁厚切,而且好新鮮,完全唔會淥完之後就散曬,口感一流另外仲有其他火鍋配料質素都好高,而且好精緻,除左食物質素高之外,亦都好鐘意餐廳用既碗碟,靚既食材配合埋靚既伴碟,簡直係視覺同味覺既享受最後仲有季節限定,每位幫襯既都送一隻即蒸大閘蟹,好吸引呀估唔到黎打邊爐都有大閘蟹食雖然唔算係好大隻,但係都幾多羔架
深水埗福華街39號地舖
鮮蝦雲吞$78 招牌四寶丸$98