2019-09-04
作為住喺沙田區嘅人,大圍多嘢食都已經係公認架喇,不過喺顯徑附近嘅村屋小店呢就係我第一次嚟嘅,呢度距離市中心可能要行十分鐘左右,但係都有啲好值得試嘅小店。如果冇咗右下角寫住米線專門店真係估佢唔到係食中菜嘅地方,出面有吧枱,裏面有室內嘅座位,以木為主調,望落去好樸素舒服。上:花枝餅好彈牙好爽口,唔係溝肥豬肉果種滑潺潺嘅感覺,咬落去亦唔會成口油下:麻辣手撕雞飯配春卷份量好夠,男仔都一定夠食,手撕雞好入味,微辣但有d麻香,撈埋蔥花好香好夾麥芽啤酒滷味配金銀蛋湯湯好清甜,啤酒味就無乜,但係滷味好出色,夠淋夠入味,唔係得個咸字,而且難得鴨肉都好軟滑,食落一d都唔會油,最後個湯飲哂,亦唔覺重味精唔會口乾配搭多元化,好有誠意的小店,入面環境好舒服,只有幾張枱,播住國語歌,估唔到食米線都可以有呢種寫意嘅感覺。留意小店開門時間,以免摸門釘噢
上:花枝餅
下:麻辣手撕雞飯配春卷
麻辣手撕雞飯配春卷
麥芽啤酒滷味配金銀蛋湯
麥芽啤酒滷味配金銀蛋湯
留意小店開門時間,以免摸門釘噢