2016-06-12 927 瀏覽
食lunch 既時候見到哩一間不顯眼既鋪頭外, 好多人係門口等(外賣多), 再加上見到價錢又唔係貴既手包餃子,就坐低試下啦, 點知, 就食左哩個一食會愛上既餃子。座位真係得好少, 只放置一兩張細枱。見到好多人都係叫韮菜餃同埋碗仔翅, 我就選左九隻韮菜餃黎試試~~老闆娘會係你落單既時候,先放餃子落湯度煮, 所以都要等五至十分鐘先有得食。當個碗送到你面前, 你第一樣係聞到好香好濃郁既大地魚湯味道,我個人對大地魚湯有迷戀, 所以飲左幾啖湯已經好想成碗飲曬佢XD我本身唔係熱愛韮菜既人, 正常既韮菜餃都OK既, 但都會驚中伏食左好腥既韮菜, 這間鋪既韮菜餃所用既韮菜好新鮮, 食落無腥味, 肉都唔少,仲好大顆。好味既韮菜餃+大地魚湯+生菜,這個配搭真係好夾!!!! 最後個湯我都真係飲曬, 飲完都唔覺得有口渴既感覺。後來俾錢既時候發現原來佢地都有被人介紹過, 這間我都覺得好值得係附近掃街既時候食埋~~
座位真係得好少, 只放置一兩張細枱。
上海韮菜餃 (魚湯)

好味既韮菜餃+大地魚湯+生菜,這個配搭真係好夾!!!!
最後個湯我都真係飲曬, 飲完都唔覺得有口渴既感覺。

上海韮菜餃 (魚湯)
  • 韮菜餃