2020-04-24 421 瀏覽
疫情情況底下,假日間既活動選擇大大減少。諗唔到有咩做,就去咖啡台店坐下,享受靜靜地既下午。呢到既裝潢係以木為主,牆身掛上乾花裝飾,感覺舒服店面細,只可以容納10幾個人(連出面既位置),餐廳人數限制之下,就只招待到幾個人。好好彩地,我去既個日並唔駛等位。雖然佢係咖啡店,但除左輕食之外,都有正餐食!同男朋友一人嗌左一個lunch set menu因為好肚餓lunch set係可以免費配39蚊以下野飲或者加錢轉其他。我叫左杯奶醬啡~因為佢menu既賣相實在太吸引啦~我亦係奶醬既fans,有奶醬相關既野飲當然要試啦,就加錢轉飲品賣相係相當精美既而且杯邊都有朱古力同花生碎,我真係連杯邊都唔放過,lam埋杯邊至於杯咖啡本身呢,就有淡淡既花生香,咖啡味就唔重,但又唔係話無咖啡味既。我自己就幾鐘意飲啦,因為咁樣岩岩好,唔會太heavy。特別要提一提,呢到既咖啡似乎都會配上一個小小既咖啡蛋糕,係自家烘焙既。形式都好似粒咖啡豆咁,口感類似日本豆沙餅,味道都似既,不過甜度剛好同埋有烘焙香,配咖啡真係一流!如果想買的話可以25蚊買到5個,幾抵。入正題,講下我既正餐先-原條鰻魚溫蛋配日本飯我想講呢個飯真係超抵食

呢到既裝潢係以木為主,牆身掛上乾花裝飾,感覺舒服

因為好肚餓

奶醬啡

賣相係相當精美既

如果想買的話可以25蚊買到5個,幾抵。

入正題,講下我既正餐先-原條鰻魚溫蛋配日本飯

原條鰻魚滑蛋配日本飯

我想講呢個飯真係超抵食
首先,佢有滿滿既蔬菜沙律
外食真係好難有蔬菜食,除非你嗌沙律或者炒菜之類但呢到一啲都唔姑寒,即刻感覺健康左。

然後呢,真係原條鰻魚,大大條
加上鰻魚汁,好好味呀!
滑蛋就可以減膩,因為鰻魚汁始終食得多會有點膩。成個配搭好balance,我有種感覺食緊日本洋食既感覺
好抵食,食完即刻飽飽

慢煮豬軟骨飯

呢個係男朋友既慢煮豬軟骨飯,因為當日店鋪無哂牛肋骨,就改左做豬軟骨。話明慢煮,係會等耐少少。呢個一樣都好好食,而且又有大大塊紅蘿蔔同一隻蛋,份量都唔少,豬軟骨炆得好入味,不過比起我個鰻魚飯,我就覺得鰻魚飯性價比高啲
不過都幾唔錯。

我寫完呢篇食評就已經好想搵日再去食啦
大家不妨一試,不過可能要等位。

奶醬啡
原條鰻魚滑蛋配日本飯