2018-10-10
近排興台式野食,去開荃灣見到有間餐廳門口有飲品corner,入面有位坐可以叫餸食飯,裝修都幾別緻,於是決定係到食個dinner.餐牌上面嘅選擇唔算多,但係睇落款款都好吸引,不過礙於淨係得2人食,所以只係叫左大滷味拼盤+滷蛋,鹽酥雞排蛋炒飯同一個芋圓甜品。首先一讚佢哋上菜速度好快,而且食物都好夠熱,員工嘅態度亦好友善,會逐一同你核對下單食物,擔心漏單會耽誤我哋嘅時間。大滷水拼盤嘅分量真係相當多,有4隻雞翼,牛肚,豆乾同2隻滷蛋。雞翼嘅滷水汁好入味,size亦幾大隻,不過肉質就嫌唔夠嫩滑。而牛肚則係最出色嘅小食,肉質嫩淋得黎又幾有咬口,加上超級入味,正。豆乾質地方面比較硬質,不過味道尚算可以。至於滷蛋,可以見到滷汁已滲入蛋白,同樣入味。碟底有一些煮至淋身嘅花生,配上滷汁吃一流。而鹽酥雞扒蛋炒飯嘅雞扒外層炸得酥脆可口但內裡仍保持肉質鮮嫩多汁。飯底沒有港式酒樓嘅鑊氣,不過炒飯粒粒分明。食落除左蛋香仲多左股油香,但食後碟上都只有少量油,唔會感覺油膩。但係記得要快啲食,如果唔係雞皮就會淋曬架啦。呢餐我地用甜品黑糖芋圓仙草凍2號黎畫上句號。入面有紫米,綠豆,迷你黑糖珍珠,仙草同芋圓。加上少量鮮奶,配
大滷味拼盤
滷蛋
鹽酥雞排蛋炒飯
呢餐我地用甜品黑糖芋圓仙草凍2號黎畫上句號。入面有紫米,綠豆,迷你黑糖珍珠,仙草同芋圓。加上少量鮮奶,配捨幾夾,口感豐富,而地瓜圓同芋圓都食得到本身嘅味到同時又煙韌有咬口。每人百令蚊食到捧住個肚走。
芋圓仙草2