2018-07-07 334 瀏覽
放食Lunch,周圍都好多人,之前聽人講話深水埗有間台式野好好食,之後就二話不說衝左去試。初初以為台式野一定離唔開滷肉飯,香酥排骨,珍珠奶茶。。。但係呢間以上幾樣都無,只不過內有乾坤,食既係台灣出名既米苔目,呢間就係♥軟橋米苔目米線♥啦。門面唔大,有啲難搵,不過只要搵岩條路,就一定搵到😉坐低左冇耐,老闆娘會好主動同你推介呢到既野食,佢就極力推介呢一度嘅米苔目啦。老闆娘聲稱呢一度既米苔目冇任何防腐劑同埋添加劑,而且係全人手用米漿製成,聽落去好似好吸引,食落就一定安心👍🏻蕃茄湯底 墨魚丸 韭菜餃 米苔目落咗單五分鐘到,碗麵就送到過嚟啦,真係好快手,如果大家食嘢嘅時間唔係好多,呢度包你一定唔會等太耐。未食已經聞到佢嘅番茄味,碗麵望落去相當豐富😳其實我都係第一次食米苔目,佢係咩樣我本身係唔知。原來佢個樣好似銀針粉/狗仔粉咁樣,比較短身,口感方面佢真係有米將嗰種黏黏口嘅感覺,食落去帶有少少米既味,配埋湯一齊食就最岩🤤韭菜餃包滿左餡料係入面,唔會淨係食到個皮,韭菜味十分之好食。反而墨魚丸嘅口感同我想像中有啲唔同,呢度嘅墨魚丸個口感比較似魚蛋,係幾彈牙爽口!湯底落足重料,有濃濃蕃茄既鮮味,令到成碗粉
初初以為台式野一定離唔開滷肉飯,香酥排骨,珍珠奶茶。。。
呢間就係♥軟橋米苔目米線♥啦。
門面唔大,有啲難搵,不過只要搵岩條路,就一定搵到😉
聽落去好似好吸引,食落就一定安心👍🏻

蕃茄湯底 墨魚丸 韭菜餃 米苔目
落咗單五分鐘到,碗麵就送到過嚟啦,真係好快手,
如果大家食嘢嘅時間唔係好多,呢度包你一定唔會等太耐。
未食已經聞到佢嘅番茄味,碗麵望落去相當豐富😳
其實我都係第一次食米苔目,佢係咩樣我本身係唔知。
食落去帶有少少米既味,配埋湯一齊食就最岩🤤
湯底落足重料,有濃濃蕃茄既鮮味,令到成碗粉食落都幾開胃🍅
米苔目

蒜蓉白肉
佢個名雖然同譚X果間好似,不過成個感覺係好唔同,佢可以揀要幾辣,我就揀左小辣🌶
佢特別之處係唔會淨係得蒜,佢仲加左啲蔥蔥,底下仲有粉絲!
啲粉絲索哂啲汁同啲辣味,好好食好惹味!同埋佢肥肉唔多,保證唔會覺得好肥✨
蒜蓉白肉
題外話/補充資料: 老闆娘超有心的,佢會為每一位客人講解米苔目既特式,親力親為,係出面已經好少見,呢間小店係值得支持💪🏻💪🏻💪🏻
2018-07-04
米苔目