2019-04-22 368 瀏覽
復活節最後一日,八點飛大陸公幹,到正斗點左個义鵝飯,油菜,凍奶茶,二百二十蚊,貴,不過中環正斗或蛇王芬可能也差不多。在機場,不做回頭客,坐地起價,這些我都懂,一百三十蚊一個雙拼燒味飯,很貴,但是我可以接受。义燒ok, 燒鵝只有四小塊,算啦,份量冇標準。爬啖飯,死火,硬嘅?再食真D,凍嘅?有一刻唔信自己條脷,冇可能,米之琳一星餐廳,中環店我都食過,點可能俾嗝夜冷飯我食呢?真係冷飯!我不期望正斗燒味比太興好吃,因為正斗也不是燒味出名,但最起碼應該有大家樂大快活的水準, 可是用的是隔夜冷飯,真的有點生氣,有些失望。😤順便一提,香港有D名店做遊客生意,特別係大陸客,錢來得太容易,態度差,食物水準也下跌,其實好可惜,做飲食,應該尊重自己,尊重自己一手打造的美食。

2019-04-22