2017-01-13 7388 瀏覽
除夕夜晚約左爸媽同妹食飯, 細個果陣住尖沙咀, 但已經好耐無返黎食飯, 多左好多建築物北京老家, 唔好意思, 以前未聽過, 今次都係第一次試佢地響唐樓二, 三/F, 樓梯同電梯都狹, 但裏面設計就幾闊落,以沉色漆木為主要裝飾, 中國色彩得黎好新淨最得意係張枱, 枱中間係透明, 下面養左一缸魚言歸正傳, 我妹發辨叫左個唔知乜餐三小碟: 青瓜海蜇, 青瓜新鮮爽口, 海蜇圓潤, 我比較喜歡這種海蜇的口感. 雞絲粉皮, 雪雞跳過, 粉皮還可那個看起來很像蘿白絲的東西沒有試, 我本身唔太食酸的凍食.牛肋骨: 好重口味, 鹹中帶少辣, 食落口似牛輾又似牛脷, 其實味道唔錯, 只係鹹味重食唔到太多京式排骨: 上枱見到紅紅到, 心諗應該酸既. 雪得耐, 肉味無乜, D醬酸中帶少少甜, 我估可能有少少山渣, 合格分數都係比D醬片皮鴨: 薄餅同鴨都普通, 如果同真既北方填鴨比幾乎無乜油水, 所以食唔出鴨肉香味, 唯一賣點變左塊皮酸菜魚: 有酸菜, 豆牙, 生胡椒, 湯味少少酸帶麻. 條魚係桂魚, 細鱗肉嫩.我好少響香港食呢個菜, 響大陸就成日食, 但通常用鯇魚, 桂魚比較少骨, 啖啖肉 但相對地坊間鯇魚就

北京老家, 唔好意思, 以前未聽過, 今次都係第一次試

以沉色漆木為主要裝飾, 中國色彩得黎好新淨

最得意係張枱, 枱中間係透明, 下面養左一缸魚

言歸正傳, 我妹發辨叫左個唔知乜餐

那個看起來很像蘿白絲的東西沒有試, 我本身唔太食酸的凍食.

但相對地坊間鯇魚就一定係新鮮劏, 算係各有特色
宮保蝦球: 典式味道, 甜中帶少辣, 蝦肉爽, 唔突出但OK既

中途少少插曲, 又黎多個唔知乜野魚湯, 係未點錯左野呀?

謎之魚湯: 同個酸菜魚湯唔同, 無酸菜同胡椒, 入口係鹹既, 見到有瓜絲同豆牙, 但無瓜既青香味有少少失敗

一條一條既魚蓉, 食落似魚滑, 滑既但魚味唔太重

豆苗伴三鮮: 有鮮菇, 蝦粒, 豆牙, 蒜粒, 但內地既豆苗同我地廣東人既豆苗唔同,

偏心D講, 我地廣東既係菜苗, 食落味道好D既, 內地係用碗豆苗, 爽口D但味道差少少

北京水餃: 皮唔算厚, 但就易穿, 食兩隻都漏湯, 味道亦係普通, 又係時候懷念餃子之王豐澤樓.
士多啤梨拔絲: 甜就預左, 士多啤梨細得黎都有果味, 加上顏色幾好睇, OK啦.

夾錢請爸媽食飯, 除開每人三百有找
題外話/補充資料: 第一次食, 唔敢話人地唔得, 但咁多年黎食開漢京樓, 北京樓, 豐澤樓 相比之下形相見拙, 基本上係以配料佐醬遮掩主體不足, 一般價格普通手藝, 比個合格算啦
2016-12-31
除夕