記得年頭已經知道呢個台灣品牌來到香港,不過地點問題唔夠就腳,未試到,上星期終於去到九龍灣,當然要試吓呢間過江龍阿城鵝肉。見幾個朋友去過嘅都讚不絕口,而且幾個朋友都係台灣去慣去熟嘅吃貨,所以我估質素應該唔會係問題。去到的確大驚喜,前菜蜂蜜柚子白涼瓜同花雕醉香鮑魚已經覺得幾好,一口的柚子白涼瓜勁開胃涼快,味蕾已經帶你去左台北,想起那口苦瓜汁,醉香鮑魚造得唔錯,個花雕香特別深刻。煙燻鵝同白滷水鵝各有驚喜,最重要好大碟,個人真心愛煙燻鵝,味道好特別,煙燻得好夠,鵝片一食就知好新鮮,可惜無帶威士忌過黎送,白滷水鵝都好精彩,不過建議食後者先,再吃煙燻鵝,效果最好。阿城鵝肉滷味菜式最大推滷鵝粉肝,呢個係勁勁勁正嘅粉肝,入口即溶化同幸福感,大家一定要食。滷鵝心同鵝蛋都同時香港食嘅滷水感覺唔同,麻辣臭豆腐絕對又係台灣的味道,另外有台灣香腸三拼,配上蒜頭,幾組唔同的對比,精彩。兩人一人點一個湯,藥膳鵝掌燉湯同山藥鵝骨湯 ,後者去濕一流,前面的藥膳又係台風滿佈。台灣一品煲係重頭戲,真係共冶一爐,最好係臭豆腐同個荀,加上麻辣嘅香,無飯無冬粉送但有芋絲,就算你唔食鵝,過黎食一個一品煲就可以一餐。可惜太飽,剩係食

可惜太飽,剩係食左鵝油拌飯,加左炸蒜同鵝油係最好飯嘅靈魂伴侶,可惜無機會食到冬粉,怪自己前段叫太多野,無位食到多個冬粉。

另外一點,最正係呢度好多台灣野飲,最好當然係冬瓜茶,西打同阜杭豆漿,你真係有一刻會覺得自己係新北市土城總店。