2015-08-21 1225 瀏覽
同蝦子餅一向都鍾意嘗試新嘢扁近日係facebook發現咗呢間新開既法國餐廳 ,而且係旺角好方便,唔使專登過海,於是就訂咗枱去試下。 一出電梯口就俾周圍時尚既裝修吸引咗 ,初初見到以為真的是一盞水晶吊燈,但原來是一幅畫,再加上一粒粒水晶,感覺好真實。絕對是必影位。 男/女廁亦分別用富有現代感的繪畫來辨別,特別喜歡女廁設計,因為女仔的黑超眼鏡會隨住吧枱的彩色燈光折射而變顏色,從這些細節看到設計者的心思。 廚房給人的感覺都是遙遠而看不到的,但這里卻相反,開放式廚房可以給食客見到廚房們認真製作的每道菜式,好似有份參與其中。  阿囡好鍾意去睇架,不過大前提當然係唔好防礙其他人啦。我們order咗兩份set dinner,首先侍應送上一籃餐包,附有自家制牛油及橄欖油加黑醋。牛油超好食 ,讚吖!!!圓餐包散發住香草味道,面包片亦好脆,我喜歡點上黑醋,酸酸地好開胃。餐包好快就消滅晒lu。是日餐湯係雜菜湯。聽經理講這雜菜湯要煮好耐先有咁既效果,飲落好香濃,足料,見到好多雜菜。真係咁好飲?淨係見到囡囡一口氣將兩碗湯都飲晒就知,小朋友的感覺係最真實既。接住係凱撒沙律,一向好怕食帶有勁多醬既
,而且係旺角好方便,唔使專登過海,於是就訂咗枱去試下。

一出電梯口就俾周圍時尚既裝修吸引咗
 阿囡好鍾意去睇架,不過大前提當然係唔好防礙其他人啦。
餐包及自家制牛油
餐湯:雜菜湯
接住係凱撒沙律,一向好怕食帶有勁多醬既沙律,但呢度既沙律,生菜夾着少許醬汁,配上脆芝士薄片及脆煙肉,覺得好清新。
凱撒沙律
跟住輪到主菜,我要卡邦尼扁意大利面,蝦子餅係煎西冷牛扒。由於要俾囡囡食,所以意大利面特別要求煮淋少少。每條意粉都沾上濃濃的奶油,加上雜菌等配料,未食已經聞到香噴噴。囡囡掛住食都唔得閒講嘢添。
煎西冷牛扒叫咗八成熟,一攞出黎賣相非常吸引,侍應生加上即磨黑胡椒,我地已經流晒口水。牛扒仍能鎖住香濃既肉汁,質地一點都唔硬,好軟,好好味。
煎西冷牛扒
最後到甜品,我地叫咗咖啡酒牛奶凍及朱古力心太軟。落單時侍應好細心地提醒咖啡牛奶凍含酒精,小朋友食可以唔好加咖啡酒。
牛奶凍既分量比一般餐廳的大,而且食到有濃郁既牛奶味,好幼滑,賣相好吸引。另一款心太軟,72%朱古力濃度啱啱好,最適合好似我呢啲唔鍾意食太甜嘢既人,一切開外層啲朱古力漿就湧晒出黎,暖暖的,加上雲呢拿雪糕,又係好食都停唔到口!!!
咖啡酒牛奶凍
朱古力心太軟
總括SKY726這餐廳無論環境同服務都好好,而且食物色香味俱全,雖然價錢略高,但係值得。聽講呢度既set lunch都好食同好抵,下次要再黎試!!
2015-08-18
餐包及自家制牛油
餐湯:雜菜湯
凱撒沙律
煎西冷牛扒
咖啡酒牛奶凍
朱古力心太軟
  • 煎西冷牛扒,卡邦尼意大利面,咖啡牛奶凍,朱古力心太軟