2009-11-21 408 瀏覽
由於O個日係家姐既生日, + 上屋企其他成員都係11月生日. 咁媽咪就Suggest 去食buffet. 咁我地就決定去萬麗酒店, 因為之前食過幾次都ok, 仲有貪佢交通方便. 我同屋企人都好鍾意食魚生, 生蠔, 同理長腳蟹. 所以今次去酒店度, 第1時間就係拎岩岩我講O個幾樣黎食. 今次D 長腳蟹同理三文魚好食過上次好多, 上次好多陣雪味, 今次就好新鮮. 仲有次次我想食生蠔, 但出到去就得返幾隻勁THIN既生蠔. 咁當廚師一refill時, d人就拎起o個夾仔勁夾d 大隻, 咁我就唔夠人地黎爭, o個廚師就望到我咁慘, 佢就立即放幾隻大既生蠔o係一個最近我既位, 方便我夾. 佢真係好好人!! 好照顧d 客人.之後我打算排隊去拎牛舌, 點知冇曬喎! o係我勁失望時, o個廚師就o係唔知邊度拎住隻碟, 隻碟上面有2串牛舌. 原來佢係拎比我. 十分之好!!!! 勁開心!!!!煮麵o個個廚師都勁好人. 我同佢講我唔要麵, 想食d 菜. 咁可能因為佢見我唔要麵, 就比多d 菜同唔同既菇菇比我. 由於煮既時間都要等一陣, 所以我去左另外一個廚師度, 叫即整pancake 食. 咁之前一直都

煮麵o個個廚師都勁好人. 我同佢講我唔要麵, 想食d 菜. 咁可能因為佢見我唔要麵, 就比多d 菜同唔同既菇菇比我. 由於煮既時間都要等一陣, 所以我去左另外一個廚師度, 叫即整pancake 食. 咁之前一直都係食banana 混cream. 今次我就想咩都要d, 想要曬5隻料 (唔要吉士) . o個廚師勁好笑容咁話冇問題, 好比心機整o個pancake. 之後我自己加多2個 Hagen Daz 既雪糕, 就係cookies n cream + 脆糖, 再加d 熊仔糖, 開心果, chocolate jam.
好好味

拎完o個pancake 返去拎理o個d 菇菇, o個廚師勁叫我小心. 好細心. 我屋企人仲拎左d 琵琶蝦返黎比我食. 哈哈, d 琵琶蝦好似超人o個隻monster. p.s 平時食琵琶蝦好貴嫁(對於我黎講). 因為琵琶蝦係come from malaysia. city super賣緊幾十蚊一隻細細隻.

食理所有野, 就食dessert. 我黎過 Renaissance 咁多次食buffet, 都係第1次食過 marcaron 就冇喇. 今次竟然有marcaron, 勁開心呀. dessert 細細粒, 咩都可以考試. 仲試左其他既dessert, 都好好味.

我發現今次既buffet, 係味道同理service進步過上次好多. 唔怪之得o係經濟咁差之下, Renaissance仲有咁多支持者. 下次再食過!!

p.s soft drink 任飲. 食完後包1 杯野飲. e.g lemon tea, iced tea, coffee....
琵琶蝦
生蠔