2017-08-03 2090 瀏覽
又走一個同事了 人生要有多少福氣才可以遇到好同事!臨別在即,farewell飯一定不能少。由於今次參與人數眾多,我地就揀咗去百樂門食海鮮餐。就我個人而言,百樂門既水準係幾浮動,尤其係點心方面。但之前情人節黎食過晚市又唔錯,所以今次就決定揀佢。咁當然佢可以一次過可以容納到12個人都係好主要既原因之一。首先上菜既六小碟,拍青瓜係我最鍾意食,因為個醬汁做得幾好同青瓜好脆好新鮮。另一方面,我亦好鍾意師傅係拍散青瓜而唔係切開。因為用拍散既方法係有效加快青瓜吸收醬汁的速度。滷水豬手味道都不錯,好入味唔算好鹹,食落亦唔算太膩,淨係覺得食咗好多骨膠原落肚。口水雞好麻好香,但我鍾意加辣少少就更好。主菜開始陸續出場,排名不分先後。冰鎮鮑魚,好有睇,隻隻都好大隻。肉質都算彈牙,但味道本身既味唔算好重,加少少豉油好d。龍蝦伊麵好正,好香好好食。龍蝦肉質係爽同彈牙,用葱爆炒過好香,而d麵吸曬d精華,超好味。上湯花膠時蔬,相對清淡,尤其食完好多濃味既野食,食完唔會膩。如果花膠再厚d就好。其他食物都唔錯,我淨係重點揀我最鍾意既食物。最後食咪個壽包就功得圓滿,埋單都係3000幾蚊,人人都飽都嘔,超抵。
又走一個同事了

其他食物都唔錯,我淨係重點揀我最鍾意既食物。