一早Bookmark左好耐既網紅甜品「長洲冰室」終於一試😍😍📍位置很好找,出左碼頭左轉沿海旁路行大概5分鐘到就見到小店指示牌。小店裝修很清新優雅,感覺比長洲一般食市較大,坐位都幾多下,但又唔會感到好迫,重點係「超強冷氣」朋友們表示比冷氣包圍超爽,值門票價!❤️❤️❤️❤️❤️❤️雖則近日示威影響,但小店人流倒是不錯!幸好,朋友們同我等了一會便有位置!特別一提,小店設有最低消費一人一份。明既,香港地租貴人工貴,個個位都係成本,反正都是那30-40蚊,我地點都支持小店生存既!💪🏻💪🏻💪🏻如果你係芒果愛好者🍋,「長洲冰室」實在非常適合你!Menu 一打開近8成都係芒果既甜品,難怪見到小店內有10幾廿箱呂宋芒,種類多到好難揀,有剉冰、豆花、仙草、奶凍、糖水、更特別既係有""飯"" 係我最鍾意食既「芒果糯米飯」!😍😍😍😍◤芒果糯米飯◢   好味指數:9/10😍😍😍可能係香港最好食既芒果糯米飯!芒果去心後係一整個芒果放上碟,芒果非常香甜,小店仲好特別有原咪椰汁味同斑斕味,飯既口感軟熟,配上特製既椰汁,味道非常濃郁格外香甜 (唔夠椰汁仲可以問店員取),重點係有我地最愛既脆脆!要食就要早,我地眼見每台都有一叫,好

芒果糯米飯
◤芒果糯米飯◢   好味指數:9/10😍😍😍
可能係香港最好食既芒果糯米飯!芒果去心後係一整個芒果放上碟,芒果非常香甜,小店仲好特別有原咪椰汁味同斑斕味,飯既口感軟熟,配上特製既椰汁,味道非常濃郁格外香甜 (唔夠椰汁仲可以問店員取),重點係有我地最愛既脆脆!要食就要早,我地眼見每台都有一叫,好快賣曬!!

芒果三色圓剉冰
◤芒果三色圓冰◢   好味指數:8.5/10😍😍😍
不用多說,芒果控既你一定要一試,因為芒果肉多到爆!三色圓味道分明,好有口感又不粘牙,冰底是用芒果汁整成,而唔似出面個D甜品店淋芒果汁,甜度好適中,絕無死甜感覺。

芒果雙圓椰皇燉奶
◤芒果雙圓椰皇燉奶◢  好味指數:8.5/10😍😍
味道好特別😍非常好吃!椰皇燉奶好香,唔會過甜,配上爆多芒果肉,加食埋最愛既芋圓同小丸子,簡直絕配👍🏻👍🏻👏🏻 一次過滿足我四個慾望😋😋

📋終結:「長洲冰室」如果一經試過,必然會回頭一食再食😍😋 性價比高、環境舒適、選擇非常之多!下次再試😋😋
2019-10-05
芒果糯米飯