2020-07-21
🧇 自家製比利時列日窩夫 ($42):一客有2塊窩夫,有原味同朱古力味,一塊大概係女性成人手掌一半,厚度就食指三分一。你可以選擇兩款唔同味,都可以選擇兩款一樣味,岩晒心大心細嘅人,即係我😂窩夫醬有朱古力醬和焦糖醬,但醬只可以選一款。跟窩夫配香蕉、忌廉和雪糕。雪糕口味有雲呢拿、朱古力、曲奇、豆腐、綠茶和玄米茶。今次我選咗玄米茶味配朱古力醬。一向對茶味雪糕難以抗拒,因為好鐘意飲茶。 依款雪糕食得出係玄米茶,有茶香,可惜偏甜,甜味有少少人工甜嘅感覺,未去到完全蓋過茶味,但可以減少糖。窩夫外皮微脆內軟。朱古力味的確食到可可味,真係比利時朱古力嘅可可味口感,不甜。如果可可味重d會令到窩夫唔加醬都冇咁單調。原味欠蛋香味,但起碼唔係得麵粉味。依個價錢食窩夫,係抵食。假日晏就去食,chill住過一日都幾寫意🤤 溫馨提示,假日多人排隊,要有心理準備等位。.💛All Day Breakfast ($88):以All day breakfast 嘅份量黎講,係多到嚇親😂 一個碟可以霸咗半張枱。味道中規中矩, 冇咩特別。值得讚係蛋炒得好滑。牛角包好大個,但烘得太過,外皮太脆太硬,失去麵包嘅質感。.💛Hot R
💛All Day Breakfast ($88):
💛Hot Regular Cappuccino ($36):
中規中矩咖啡,奶泡算多,飲咗好幾啖奶泡都冇消失。味道濃郁,較fruity。
總括來說,依間cafe味道價錢都係偏平民,假日去開長洲不妨試試。BTW, 依間cafe係長洲有開手作店,有賣佢地親手整嘅袋,鐘意行文青路線不妨望下😂