餐廳: 重慶二姐火鍋
資訊:

2K
2016-08-22 1935 瀏覽
縮琪姐大大力推薦重慶二姐,就連食唔到辣的亞力神都應邀出席。因為我要先恤個靚髮,所以朋友仔食住等啦。一到步當然要搵搵有什麼得意又罕見既食材,開波 ﹗舖面細細,程長方形,我地坐正大門口。開門就寒風刺骨,關門就侷得要命,何去何從呢 ?麻辣鴛鴦鍋,中間為藥膳魚湯。血紅色的湯汁釋出濃烈麻辣香味,呷一口香料味突出而豐富不單調,辣中帶甜,甜中散發微麻,有料到啊,滿意滿意。藥膳魚湯,清甜鮮魚味道夾雜少許藥材味,不澀不濁,能夠嚐到食材天然原味。雪花啤酒,外歡有點韓國 feel,實際為大陸品牌。入口清甜,甘苦味不太強,淡淡酒味又帶少少甜,還可以。手切牛頸脊,質數有水準,滾水拖一拖,粉紅色艷麗奪目,雖然超薄切,幸好入口依然爆汁甜味美。羊肉片,微微羶香不過份不過火,肉味特濃而肉汁澎湃,質地有咬口仲彈力強勁,有做運動的羔羊。一向羊肉跟濃味香料或麻冲湯都非常合襯,催化劑一樣地比平時好味道。廣島蠔,難得非常鮮甜又肥美呢 ﹗大多的雪藏廣島蠔都有種說不出的雪味或腥味啊。染上血紅的麻辣湯直送入口,脹卜卜廣島蠔從嘴裡爆開,蠔汁充滿整個空間,甜美無窮又帶著麻辣味道,非常惹味開胃。耗仔魚,聞所未聞既魚仔,到底係老闆自己作既?還

耗仔魚,聞所未聞既魚仔,到底係老闆自己作既?還是老闆就係叫做耗仔呢?非常有趣的味道及質地,似曾相識,跟柴魚一模一樣喎。就連骨都可以食埋,肉質非常結實彈彈。

魚卜,即係魚鰾。外膠內脆,黏黏膠膠又有點脆卜卜,泛著魚鮮味。黃喉,豬喉嚨軟骨勁脆,雖然沒有什麼味道,但沾上麻辣湯還不錯的。

響鈴,最喜歡半脆半腍半濕潤的質感,索汁力特強,像海棉一般索晒辣油,勁辣勁麻又勁辣,非常刺激 ﹗生根,索湯力緊次於響鈴,但多了陣油香味道,而且質地嚥嚥韌韌夠過癮。

豬腦,驚見 menu 有此珍貴食材啊 ﹗真係第一次係火鍋店見到,而且我從來未食過,人一世物一世梗係要試試啦 ﹗Spicy pig's brain!第一次食豬腦,感覺良好,驚喜萬分,好味道架喎!賣相不錯,豆腐花一樣。

熱騰騰品嚐我人生中的第一口豬腦,趙落似桶蠔質地,唔似豆腐滑滑感覺喎,莫非烚得耐左?本身沒有什麼的味道,似蛋白、似蛋白質,又有少許香甜麻辣味,食得過。
麻辣鴛鴦鍋
麻辣鴛鴦鍋