2021-06-17 1180 瀏覽
疫情又再緩和,就稍稍再鬆少少啲社交接觸,約咗個好耐無見、住晌長沙灣嘅親友短聚,食餐便飯,地點就番佢,所以,就揀嚟咗「皇后冰廳」,我就無乜所謂,反正未食過就仲好啦,親友就話唔錯。再者,就晌地鐵出口,亦都方便我,食完搭兩個站就返到美孚喇。初頭,睇個名見佢叫冰廳,以為喺茶記,但嚟到,睇個門面就唔多似,而入到餐廳內,感覺唔錯喎,一室燈光柔和,掛了盞大嘅水晶燈,雲石餐枱,配以絨面梳化椅,裝修可以講幾有格調。個人喺嫌啲隔板比較矮,防疫效果有限,除此,整個場感覺幾好。翻一翻餐牌,都有好多選擇,因為一大本餐牌,就順便影埋早餐俾大家參考。而其他大類分項,有小食、意大利麵、漢堡、薄餅、各式飲品。此外,亦有啲抵食嘅薄餅優惠套餐及超值二人餐,都喺百幾蚊,唔過兩嚿,仲唔收加一服務費添。最後,我哋平平哋、簡簡單單揀咗個超值二人餐,包咗一客小食、一客主菜、兩杯餐飲及甜點,定價$148-$188,覺得性價比高。芝士煙肉焗青口(套餐)先嚟個小食,而個芝士煙肉焗青口睇樣做得唔錯喎,面層嘅白汁芝士幾香,拉到一絲絲,但唔會太杰身,而混了少少煙肉,加添幾分鹹香味,當然,青口就唔期望咩超靚貨色,但至少唔會食落韌到好似擦紙膠咁。底
芝士煙肉焗青口(套餐)

先嚟個小食,而個芝士煙肉焗青口睇樣做得唔錯喎,面層嘅白汁芝士幾香,拉到一絲絲,但唔會太杰身,而混了少少煙肉,加添幾分鹹香味,當然,青口就唔期望咩超靚貨色,但至少唔會食落韌到好似擦紙膠咁。底下墊咗好多薯蓉,做得非常軟滑。
千島海鮮薄餅(套餐)$168

主菜揀咗個中價款式嘅千島海鮮薄餅,批面勁多料,蝦肉、蟹柳、魷魚、蜆肉、青椒、洋蔥、蘑菇、粟米……等等,口感豐富,絕無欺場;而中間用千島醬做汁底,酸香好食,至於批底就用咗薄身嘅「餅乾」底,非常脆口,尤其喺新鮮出爐即食,就更加無比滋味。
海鹽焦糖朱古力 +$19

套餐只包基本飲品,見轉特飲有半價優惠,加上個套餐本身都唔貴,我哋都轉特飲試試。親友就話佢杯海鹽焦糖朱古力唔錯,朱古力味幾濃,入口有陣陣如拖肥嘅焦糖香味,相反,海鹽吊出嘅鹹味就唔太明顯。
海鹽焦糖朱古力
芒果奶昔 +$19

小弟就要咗杯芒果奶昔,因為出去飲一杯奶昔真喺要幾十蚊。杯奶昔大大杯,都幾香芒果味,當然,做奶昔都只喺雪糕跟牛奶打成,唔會真正用到芒果肉,但感覺都唔錯,質感又幾滑身,涼涼哋,襯薄餅都幾好。
芒果奶昔
雪糕糯米滋

套餐所包嘅甜品只喺雪糕糯米滋而已,不過,只覺得唔夠喉,佢哋都有啲蛋糕供應。是晚嘅雪糕糯米滋喺芝麻口味,睇到包裝紙喺「維記」,當然,喺無驚喜,但又唔太差嘅貨色啦!
雪糕糯米滋
餐廳嘅環境幾好,服務都唔錯,感覺侍應好似喺有少少生手,不過,誠懇同禮貌搭夠。