2022-07-05
📌 雪山冰廳📍 長沙灣青山道413號東景大廈地下4-5號舖☎️ 52263468☀️☀️☀️☀️☀️☀️☀️☀️☀️☀️☀️☀️☀️☀️☀️☀️長沙灣人實記得寶血醫院對面一間好舊嘅茶餐廳—— 雪山茶餐廳。幾年前轉型成依家嘅新派港式冰室—— 雪山冰廳,仲喺青山道近明愛果邊開咗分店添。打風收埋咗自己成日,靜唔落黎嘅我一落波即刻出動去食咗個Tea。💫香辣馬來炒鴛鴦米粉($45)配料有臘腸同蝦,炒得非常乾身,食完碟底都無油。有鑊氣同好香口,鴛鴦米軟硬適中,入口有韌性帶爽口,味道辣辣地好惹味。⭐️榛子醬西多士( $35 )一大磚牛油🧈放喺多士上面,加上餐廳好大方,奉上成支糖漿🍯。落幾多糖漿完全係靠自己自制能力😂,切開不是平時食開嘅花生醬而係榛子醬🌰夾心。榛子醬搽得好均勻,四隻角同中間都有醬,食落唔會好甜或太膩,值得推介。💫大阪燒熱狗皇($35)我對沙律菜🥗要求都幾高,平時茶記啲沙律菜未必係我杯茶,所以我好少喺茶餐廳嗌熱狗。 今次個大阪燒熱狗🌭️都幾特別,簡簡單單嘅沙律醬同木魚絲,麵包烘咗微溫,質地軟熟,香腸脆皮,口感不錯。💫紅豆冰(跟餐+$9)紅豆🫘分量極多,粒粒分明又飽滿,豆質夠淋,入口唔會太甜。💫華田曲奇妙趣(跟餐+$9)成大
📍 長沙灣青山道413號東景大廈地下4-5號舖
☎️ 52263468
💫香辣馬來炒鴛鴦米粉($45)
香辣馬來炒鴛鴦米粉
⭐️榛子醬西多士( $35 )
💫大阪燒熱狗皇($35)
大阪燒熱狗皇
💫紅豆冰(跟餐+$9)
紅豆🫘分量極多,粒粒分明又飽滿,豆質夠淋,入口唔會太甜。
💫華田曲奇妙趣(跟餐+$9)
成大pat cream唧起上面,下面華田底夠濃,唔係慳皮嘅華田水。浸埋件曲奇落去篤碎佢,混埋華田一齊飲,好rich 好creamy,又邪惡又滿足。