喺長沙灣有間新開嘅餐廳佢門面有覺好eye catching 嘅黃色大招牌 🌟成日經過都想試 聽佢個名以為係食燒肉原來係傳統嘅舊式扒房👀一上到去每張枱都係hold紅白格訂枱布望一望價錢都真係幾親民 🙆🏻‍♀️最誇張係大大隻字寫住$20吉列豬柳 🤑仲要送甜品有雪糕同啫喱吉列豬柳 $20吉列豬扒鐵板上有得揀洋蔥/黑椒/蒜蓉汁 都幾有驚喜嘅始終$20貨仔竟然會用鐵板上 🤓講真人工同gas都唔只啦 炸粉豬扒唔算好厚皮 😌都尚算鬆脆嘅 唔知係落咗汁之後個脆皮淋咗就冇咁好食 🙁豬扒肉質中規中矩 但以$20來講真係超值 連珍珠奶茶都買唔到嘅價錢就唔好咁多要求啦🤪芝士牛肉漢堡 $48本身諗住$48個包都唔會好大個 點知嚟到都有少少嚇親我 😂頭先個包面都幾有誠意有芝士同芝麻 🧀切開入面都一樣份量絕無手軟 ❗️雖然漢堡冇得揀幾多成熟 🧐但佢都冇做到好乾 個漢堡扒主要係比較軟身嘅質感 相對比出邊貴價嘅漢堡包冇咁硬 👍重口味嘅肥仙就覺得可能入邊放多啲汁/沙律醬味道就會豐富啲 🤨依家主要就係靠芝士同肉carry 🤥西冷牛扒$100 每個扒餐都會跟餐包餐湯餐茶 牛扒有得揀5/7/全熟 但係應該因為有鐵板所以要預佢會煮得

吉列豬柳 $20

芝士牛肉漢堡 $48

西冷牛扒$100
每個扒餐都會跟餐包餐湯餐茶
牛扒有得揀5/7/全熟 但係應該因為有鐵板所以要預佢會煮得比想像中熟 😂我哋揀咗蒜蓉汁因為突然好掛住金鳳嘅味道 😋蒜蓉汁同洋蔥汁其實差唔多都係gravy底 只係多左上面羹蒜蓉 🧄如果唔食洋蔥嘅朋友可以直接嗌蒜蓉汁 然後推開啲蒜蓉 🧅❌ 幾欣賞啲配菜分量多之餘都幾好食 🥒🌽🥦撈埋個扒汁就會不知不覺食好多覺得自己好健康 😛

羅宋湯 忌廉粟米湯 餐包
首先要讚讚個羅宋湯 👍肥仙係好鐘意飲羅宋湯 本身諗住餐湯一定係頹嘢 🤥點知入邊不起一碗細細地都有五舊肉 ❗️全部都煮到好腍仲好有肉味 箍牙嘅朋友大讚完全唔sip牙! 佢真係懷舊傳統扒放嗰一種羅宋湯味 同金鳳/第尾差唔多 😍都係酸酸地嘅紅湯

忌廉粟米湯其實就同phd嗰個差唔多 😎入面有少少粟米粒 唔係溶埋落個湯嗰一種 都幾好飲嘅 比較適合唔鍾意飲紅湯嘅人👍

個包就可能姐姐搞錯咗 🙈⁉️我哋兩個人食佢俾咗一個包我😂 細細個過吓口癮都幾好佢係軟餐包嚟 不過不失😉

紅酒焗牛脷飯 $58
呢個要等大概20分鐘 ⏱嚟到都幾香同埋面頭鋪滿左芝士😍🧀 唔會話太韌但係比較重口味嘅人可能會想落多少少茄汁同Tabasco 🤥🤌🏼

瑞士雞翼 $32
望落色水都幾深 雞翼都冇雪藏味 合格啦 🉑但係略嫌入邊唔係好夠入味 🌝咬完塊皮之後我基本都係點gravy食😛

仲送咗個啫喱同雪糕添

肉肉強食 by 鋒膳