漁屋是一早經團購買的當時見到$159一位,仲要食5.5小時,咁抵當然買2張同個朋友去食啦!團購單內亦寫明每位會收取服務費$44.70,適用於星期日至星期四晚市。一個月前已經book 左位,仲要book 5:30,哈哈, 要用盡5.5小時。 入位後有位侍應同我地講,有d限量的食物要早些落單,我地就立即找找看有那些是限量。原來限量的食物多是三文魚頭、鮫、鰭及骨腩。今次因為時間尚早,去拎飲品先,冷熱茶、冷熱水自己斟,啤酒及汽水(有可樂、無糖可樂、玉泉忌廉、橙汁、提子汁、雪碧)自己隨便拎,仲有凍、熱清酒可供選擇,只要同侍應講就得,真的不錯。先食刺身,原本選了限量的雪花三文魚腩,仲要限每位1件的,但來到的只是我平時食的三文魚魚腩,之後encore 個輪都是一樣的,似是攪攪噱頭的感覺,都算新鮮肥美。蝦刺身有2款,有頭的是甜蝦,另外的叫玻璃蝦,2款都是不錯的選擇,甜蝦鮮嫩,蝦頭有膏,正! 玻璃蝦則較爽口,但鮮甜度都就欠缺了。八爪魚和鮑片都是中上之選,但希靈魚就有d怪味,不太新鮮。一口手卷份量剛好,真的一口食得晒,哈哈,海膽三文魚籽及蟹籽都好鮮味。紫菜雖然有d腍但味道濃,加分。壽司可以不試,哈哈,我點

壽司可以不試,哈哈,我點了蟹棒芝士燒,腥的,好難食,不知道是不是被隔離個件鰈魚背污染了,鰈魚背壽司是朋友的,她說入口即溶,但這不是讚美啊!哈哈,她說質感好噁心。
之後點了一些小食,魚翅芝麻八爪魚及中華沙律,用玻璃杯上,視覺效果不錯,八爪魚有5-6隻,大細不一,適合不同人士,如貪心的我食了大隻的,斯文的朋友就食細的,剛好一口一隻,2款小食都不錯,八爪魚的汁不會太稠,是我喜歡的質感。
限量的三文魚鮫同三文魚腩骨都上枱,雖然放得有點醜,但絕對好味,三文魚鮫夠大件,魚味濃,肉嫩。 三文魚腩骨是薄薄的,都算大件,加上七味粉,加上油脂甘香,當然encore啦,食左3件,好好味!
又係粟米上場的時候,今次粟米唔係串燒,而是鐵板燒,超正,上枱時還是超熱的,牛油的香味好引人,我不停的攪拌以免它焦底,一整碟差不多比我食晒。為左方便進食,問侍應a拎匙羹,他竟然忘記了,都明白他們很忙,所以我就問另一個侍應b拎,已經拎到匙羹食緊的時候,侍應a突然在後面講左句,sorry 唔記得左拎匙羹比你地,啊! 你真的好有心,原來記得的,還道歉,服務態度真的很好。
鐵板炒蜆唔掂,個樣好大碟,其實多數是殼,總數得7粒肉,唔算太新鮮。
原先order 的鐵板牛油帶子變左蒜香帶子,幸好不錯,炸蒜好香,帶子偏軟身。
食得七七八八,仲有好多時間,點了燒日本河豚魚干,第一輪的魚干偏硬,可能燒過火了,第二輪就剛好,可以慢慢食,傾下計。
漁屋長串燒 (有海蝦,青椒,芝芯丸,車里茄,帆立貝) 呢串野睇上去好吸引,但問題來了,因為面頭有燒汁,凍了會變硬,隻海蝦完全拎不到出來@@ ,另外就係幾樣野的味道係唔match 的,究竟點解要放咪一齊呢?青椒,芝芯丸,車里茄都好味的,帆立貝就好細,冇味。

北海道海鮮鍋,滿滿的海鮮,有蝦、魷魚,蜆,帶子,蟹柳等,但用料不新鮮,
好難食。
最後一客芝士年糕,下,半粒? 芝士又唔流出黎架wor,好勁,所以我覺得佢係雪櫃拎出黎切一半之後拎去微波爐叮熱,否則唔會做到呢個咁奇異的效果。

甜品有雀巢雪糕4款味,紅豆,朱古力,芒果,雲呢拿,食左3杯。四方啫喱有2款味,青檸同黑加侖子味,仲有百福豆腐花。
環境不錯,店舖感覺開揚,整潔,坐位也舒適的。但漏單情況幾嚴重,幸好今次咁長時間,如果2個鐘的放題,都唔知食物黎的數量夠唔夠飽,雖然有所謂的跟單人員,其實她都是叫你重新order 一次未黎的食物,此方面真係有待改善。
2013-03-24