2019-09-29 497 瀏覽
今日黎到旺角拍拖,男朋友就帶左我去一間鐵板燒,話好平又好味,同事重點推薦!黎到 ‘上野鐵板專門店‘ 位於旺角通菜街1M至1T華發大廈地下D舖黎到店鋪環境帶點幽暗、寧靜,但見到有其他客人用餐,我坐低左簡好左「鐵板活鮑魚套餐」豆腐和風沙律刺身拼盤(需另加錢)刺身包括三文魚、油甘魚、八爪魚、甜蛋、北寄貝,大致上都無咩問題,甜蛋厚身啲會更好!個人好鐘意食甜蛋鐵板配菜脆玉瓜及香菇,香菇味濃,脆玉瓜卻爽口清新鐵板活鮑魚師傅即場係我地面前生煎鮑魚致死,新鮮程度品洗講啦!切成薄片方便我地食用,而且用左鮑魚邊既位置本左個汁,濃濃既鮑魚味!爽口彈牙又唔un 香煎銀雪魚未煎記平平無奇,煎好左就環重點講下魚皮!魚皮由師傅既功手完整禁切出黎,經過一段時間既壓煎,先制作到香脆可口既魚皮,仲可以吉番住舊魚!可見師傅既功力美國安格斯薄燒先由生蒜炒至金黃,用美國安格斯肥牛包住蔥花及蒜末,味道濃郁到講唔到野,好好味!份量仲要唔少,牛脂味及配料民個組合無得輸煙肉黃金炒飯意為係一個普通既蛋炒飯,但望著師傅一路炒一路落雪既飯粒,咩叫粒粒分明,睇圖就明!日式炒時菜食到最後,加埋炒菜真係好滿足!活蜆雜菇麵鼓湯甜品整體黎講,上野鐵板

豆腐和風沙律

刺身拼盤(需另加錢)

鐵板配菜
脆玉瓜及香菇,香菇味濃,脆玉瓜卻爽口清新
鐵板活鮑魚

香煎銀雪魚

美國安格斯薄燒

煙肉黃金炒飯

日式炒時菜
食到最後,加埋炒菜真係好滿足!

活蜆雜菇麵鼓湯
甜品

整體黎講,上野鐵板專門店確係唔錯,唔怪得有十多年歷史!性價比係鐵板燒黎講算高,價錢對得起食物,睇師傅表演都值!不過仍需改善,可以減慢少少速度,進食有點急速
  • 煙肉黃金炒飯
  • 鐵板活鮑魚