2017-04-05 2013 瀏覽
很久沒有High tea啦!今曰尊登放假嚟呢度試新野,餐廳裝修很特別用雲做主題,感覺好特別好舒服,平日去嘆茶真係好好人流唔算好,坐位寬闊一啲都唔迫,坐係窗邊位置可以欣赏繁忙中的銅鑼灣,服務員的態度很好,很用心介绍每一道甜品。經服務員推介後,我地決定叫Tea set $338《Tea Party Set 》首先服務員擺放好六塊六角形的雲石板係檯面後,就將食物慢慢放係雲石板上,很小心放每一件食物。1. Quail egg with caviar 將鵪鶉蛋表面用食用紫色色素制成,賣相十分好看,蛋上加了一片紫葉,色彩較加漂亮。2. Smoked salmon toast多士好脆,煙三文魚很新鮮,三文魚上面用左幾片藍色葉作陪襯,非常好看,食落去個感覺好清新。3. Crab meat taco沙律醬撈蟹肉好好味,可能係因爲本人比較喜歡食沙律醬啦!蟹肉的鮮味沒有俾沙律醬味道搶走,再配一片薄薄脆餅,一啖飯落去剛剛好。4. Sweet potato macaron香濃既紫薯味,原本不太喜歡食macaron既我,我都覺得好好食,唔算太甜,中間夾住豐富紫薯蓉,感覺很清甜。5. Tomato bruschet

服務員推介後,我地決定叫Tea set $338

《Tea Party Set 》
首先服務員擺放好六塊六角形的雲石板係檯面後,
就將食物慢慢放係雲石板上,很小心放每一件食物。

1. Quail egg with caviar

2. Smoked salmon toast

3. Crab meat taco

4. Sweet potato macaron

5. Tomato bruschetta
紅紅的蕃茄粒配上薄片多士,簡直係絶配,口感細緻非常清新,勁開胃呀!

6. Salt beef roll with rocket
薄切牛肉片,用沙律菜將牛肉片捲埋一齊,食落去非常之有口感,再一大啖咁食,無得頂呀!

7. Lemon tart with meringue
檸檬味不太酸不太甜,味道剛剛好,再撻面加點少許淡淡的忌廉,令檸檬味更加清新,細細件可以一口進食。

8. Blueberry puff
色彩鮮豔的紫色外層,泡芙外層很鬆軟,中間夾住忌廉幾粒藍梅份量適中,掂呀!

9. Dulcet mousse wth Earl Grey jelly
用英式茶製成的啫喱卷,再配上幼滑的慕絲,食落去有一陣陣茶香味道,好似飲緊英式奶茶一樣,味道差不多。

10. Peanut butter parfait
最後到左大大粒珍寶珠,第一啖咬開,好香花生醬味道,很有口感,花生慕絲好似雪糕咁,外層有脆脆的白朱古力包住,好美味呀!

Bake Apple with Honey $36
杯中放左支似珍寶珠的物體,原來內裡有焗過蘋果片及花茶葉,然后再用蜜蜂加水沖,感覺很滋潤。

Latte $42
咖啡味不淡不太濃,感覺一搬,可能因為本人比較喜歡食啲濃味既咖啡,再配上甜品一齊吃,感覺很好很寫意。
下午茶