慶祝生日上來27/F Skye 歐陸餐廳, 餐廳坐位不算好多, 首先入場地行上軟綿綿地氈好舒服, 環境寬敞時尚, 設計亦見花心思, 天花排著幾隻花紋匙子,柔和燈光配合窗外夜景, 感覺潔淨利落。 服務親切周到, 主動幫我們拍照, 價值偏貴, Menu內容排位唔太清晰, 5course和7course選擇沒列明清楚有咩食品, 睇到我有點confuse. 不過上菜時侍應有介紹一次。 未點菜先主動送上一包不同種類餐包及牛油, 不過水就要付款, 一大支Evian$80。之後送上一杯mini welcome drink, 帶少椰香味泡沫似。最後選了5course, 前菜, 主菜, cocktail.5course包括~1)蕃茄他他tomato tartare: 不同層次的蕃茄食材, 來自法國品種蕃茄, 配上軟蕃茄蛋白泡沫及蕃茄乾碎, 最好味凍冰冰蕃茄雪芭, 鮮香甜。2)慢煮龍蝦Slow poached lobster: 慢煮的質素帶出鮮肉味道, 又不失肉汁, 食到龍蝦軟滑口感。3) 焦糖小牛胸線Caramelized Sweetbreads: 唯一唔識欣賞, 口感似鵝肝, 帶少少酥味, 第一口感

5course包括~

, 口感似鵝肝, 帶少少酥味, 第一口感覺嫩第二口油膩感,未能做到外脆內嫩, 配汁帶少焦糖味還可以, 松露一小片沒味道。

4)澳洲和牛牛柳Austrlian Stockyard silver Wagyu beef Tenderioin: 賣相靚
, 熟程度恰到好處, 雖然未能入口即溶口感卻軟滑帶牛香味。配菜薯仔好甜, 不過只有一小塊。

5)甜品Pava of Guanaja 70 % Valrhora chocolate cake: 主角蛋糕非常creamy and rich chocolate, 入口香濃軟滑朱古力包滿著70% 朱古力濃度
。配角鹽爆谷雪糕偏甜, 食埋爆谷更甜。

另外前菜炸蠔Oyster beignets: 賣相顏色一般, 3件炸蠔必須快食, 否則失去炸脆口感, 炸蠔不用太大, 最緊要新鮮食上口剛好, 入口還有脆感, 配汁好似太多, 味道算香濃。

第2main course 另外叫煎多寶魚柳Pan fried fillet of Turbot cockles$550: 價錢有點貴, 香煎厚魚, 不夠嫩口, 魚質感重, 香檳蜆肉細小, 配菜不覺有露筍, 不過不失。

Cocktail Bellini 75: 只記得有peach 就叫來試下, 杯上有幾塊唔知咩生果, 淨食唔覺有味道, 於是直接放入杯內, 味道清新帶淡淡桃味的白酒似, 好易入口, 在餐廳外空中酒吧zone 坐位飲酒又不錯. 對住尖沙咀ICC 夜景感覺幾舒服。

最後還送上小碟3款朱古力, 其中有粒帶花香伯爵茶似的味道好味, 另一款有提子香味但我唔鐘意食白朱古力, 最後一款係澳洲出名的乳酪朱古力帶香濃果仁味。

整體價格中上貴, 服務算貼心, 食材帶層次多新鮮感, 最滿意食tomato tartare和牛柳,如果食品賣相顏色再加鮮艷更好, 希望增加多幾款清新甜品
2016-10-02
生日