2017-09-26 171 瀏覽
又開學啦~ 尋日就約左朋友去銅鑼灣行街同食開sem飯😋行完無印買完文具,見肚餓,就喺附近揾野食😆😆行過見到黑瀧同丼吉,諗左陣,決定入去黑瀧食我地好耐無食過嘅蕎麥麵😁入到去,店員就帶左我地去個好舒服嘅卡位,同我地介紹menu驚奇嘅係,蕎麥麵專門站竟然有和!牛!食!!!!我同啲friend都係食肉獸👻見到有和牛食,就決定用"開sem"做藉口,嗌左兩份和牛食😋😋黃梅燴京都和牛雅鍋巴食之前,店員同我地講呢個牛係牛腩附近嘅位置,所以我一直覺得個口感會係好似我地平時食嗰啲牛腩感🤔但係一食落去,完全有驚喜!!入!口!即!溶😍😍非常之腍😍燒京都和牛雅賣相已經非常吸引😌同燴和牛雅唔同,佢呢個牛燒到個表皮好香😋但係食落去一啲都唔會韌,都係勁腍,入口溶化😍👍🏻佢有鹽,wasabi同蒜片俾我地配黎食個人幾鐘意配wasabi食👍🏻(就好似配黃芥辣咁,但係就無黃芥辣咁濃味,而且呢個wasabi一啲都唔嗆鼻😌)順帶一提,旁邊啲菇菇同南瓜都唔錯,只不過個牛實在太好食🙈除此之外,我地亦嗌左個豚肉蒸🐷(又係肉🙈)同啲小食(照燒雞翼同玉子燒)。豚肉蒸🐷由於佢無用咩調味料,所以如果淨食豚肉會有啲淡但係佢有兩個汁點~一個係酸汁
又開學啦~ 尋日就約左朋友去銅鑼灣行街同食開sem飯😋
行完無印買完文具,見肚餓,就喺附近揾野食😆😆
入到去,店員就帶左我地去個好舒服嘅卡位,同我地介紹menu
驚奇嘅係,蕎麥麵專門站竟然有和!牛!食!!!!
我同啲friend都係食肉獸👻

黃梅燴京都和牛雅鍋巴
但係一食落去,完全有驚喜!!
入!口!即!溶😍😍非常之腍😍

賣相已經非常吸引😌
佢有鹽,wasabi同蒜片俾我地配黎食
順帶一提,旁邊啲菇菇同南瓜都唔錯,只不過個牛實在太好食🙈

豚肉蒸
豚肉蒸

豚肉蒸🐷
由於佢無用咩調味料,所以如果淨食豚肉會有啲淡
但係佢有兩個汁點~
一個係酸汁,一個係芝麻醬(好似食沙律嗰啲)
我個人就鐘意點芝麻醬😁
豚肉下面亦都鋪左啲旺菜同菠菜
個人本身就好鐘意呢兩款菜,而且啲菜蒸完之後又吸收左啲肉汁,特別甜
所以食完上面啲豚肉會食埋下面啲菜😆食得唔好嘥🙈🙈

照燒雞翼
雞翼好入味,但係就略嫌鹹左少少

玉子燒
玉子燒本身味道有啲淡,但係佢加左啲沙律醬同明太子令到味道濃郁翻

當然唔少得我地當初入黎嘅目的~食蕎麥麵😬😬

蕎麥麵

蕎麥麵
蕎麥麵不過不失,但係有趣嘅事就係食完之後發生🙈😂

蕎麥麵湯
我地食完啲蕎麥麵之後,店員並無收走我地個冷麵杯,而係俾左個壺湯我地
原來日本人食完蕎麥麵之後,會將啲湯倒入去啲冷麵汁度當鰹魚湯咁飲
第一次聽,覺得好得意🙈又長知識了🙈🙈

最後當然唔少得嗌個甜品

桑葉和果子伴雪榚
身為抹茶控嘅我,見到有抹茶嘅甜品梗係要嗌黎試下啦😆
本身諗住和果子會好似糯米糍咁勁厚皮勁濟
但係原來佢裡面個餡係cream~而且個皮好薄,配埋個抹茶雪糕,一啲都唔會有食糯米糍嗰種濟
食完一舊可以直接繼續食埋第二舊🙈😋

總括黎講,好滿足~兩款和牛都好正,物有所值👍🏻👍🏻👍🏻小食同蕎麥麵都唔錯👍🏻最後個甜品亦都有驚喜👍🏻👍🏻如果下次再有慶祝活動,一定過黎再食過😋😋😋