lunch去左登龍街食間新開既烏冬店,餐廳以簡潔木系為主要裝修,每個座位都一格格,位置亦唔逼夾,有種【一人之境】既感覺。同一蘭一樣主打全自助形式,點完餐座埋位,再掃單上既QR code,耐心靜待,就送到面前。 - 烏龍麵 - 有分中250g/大400g,如果有嗌小食既,中size就已經好足夠。烏冬係手打而成,比起平時既烏冬麵更加煙韌,掛汁都多。✨中華風擔擔烏龍麵,味道偏重,整體感覺有擔擔麵既味道,肉末都多,但花生醬味唔太明顯!✨雞白湯叉燒烏龍麵,叉燒嫩滑,奶白色既雞湯味濃唔油,仿似飲緊中式雞湯翅既feel,膠原滿滿!餐廳仲有款蝦湯,每日限量,唯有下次先再試。 - 小食 -餐廳大部分小食都以炸物為主,聽店長講,廚師以炸物較為出色。所以揀左幾款特別既天婦羅。睇落所有炸皮都系薄薄一層。🍳蛋黃天婦羅仲要係流心蛋黃,炸完都唔爆😱,尼個真係犀利!🦐櫻花蝦芫茜餅,櫻花蝦比一般既大粒,口感酥脆,芫茜味不太,基本上蝦味遮蓋晒,就算唔鍾意食芫茜既都岩食。🍤天婦羅盛盒,有南瓜、蕃薯、海老等,最特別係偽裝成秋葵既青辣椒,酥油得黎有少少辣味。 - 飲品 -☕️Solo Tea係餐廳自家制,主

- 烏龍麵 -

- 小食 -

- 飲品 -
☕️Solo Tea係餐廳自家制,主要有分濃味既炭培烏龍,以及淡味既玉山烏龍,兩款都係0糖0卡。我揀左玉山烏龍,味道帶點回甘,層次感十足。🧃之前試過日本木村信洲汽水既幾款口味,今次就嗌左未試過既蘋果味,味道唔錯。飲完兩款,個人覺得玉山烏龍更解膩。

- 罐裝牛乳蛋糕 -
用左易拉罐去裝蛋糕,超級可愛,打卡必嗌!有抹茶牛乳味同草莓味,海棉蛋糕同cream一層層堆疊而成。甜到唔係死甜果種,就算食飽左都會想嗌佢黎食!🥰
雞白湯叉燒烏龍麵
中華風擔擔烏龍麵