2020-10-04 2871 瀏覽
好友最近新添置了一批抗疫物資,說要分一部份給我,約好在銅鑼灣交收。難得假日早起,辦完正經事後,就順便過來登龍街買外賣。其實近排都幾鍾意嚟登龍街搵食,因為近半年呢條街真係開咗唔少新餐廳。行咗唔夠 3 分鐘,已經即時立定主意,要試下呢間來自台灣台北師大夜市的「燈籠滷味」。餐廳門口放有點餐紙同筆,可以先在門外揀選好食物,然後才進店內下單。先細心研究一下餐牌,單係麵食的餸料就已經有接近 30 款,另外仲有滷肉飯、小吃、台式飲料,甜點及套餐等供應。由於樣樣都想試,所以決定一次過買多啲,點咗個五餸麵、滷肉飯、幾款滷味、香脆地瓜條同綜合芋圓,睇下幾大袋。回到家後,將所有食物都鋪曬喺檯面,嘩,非常豐富。一向愛吃香口炸物,第一時間拿了地瓜條 ($32)  品嚐,番薯條外脆內軟,入口甜中帶糯,沾少許淮鹽伴吃,味道有層次。五餸麵 ($58)  麵底選了冬粉,而配料就揀咗白蘿蔔、杏鮑菇、高麗菜、甜不辣和米血糕。粉絲食落乾身爽口,加上吸滿滷湯精華,味道非常濃郁!甜不辣無論味道或賣相都跟我們平時吃的炸魚餅非常相似,質感煙煙韌韌。米血糕據說是由台灣直送,入口軟糯帶嚼勁。本來想點個綜合滷味拼盤,不過店員話當日只可以散
回到家後,將所有食物都鋪曬喺檯面,嘩,非常豐富。
本來想點個綜合滷味拼盤,不過店員話當日只可以散點,揀咗 4 款超人氣滷味 ($42),當中包括有:豬耳、豬腱肉、雞翅膀及雞胗。幾款食材都被滷汁長時間燉煮過,所以味道非常濃郁,夠曬入味!滷水吃得出有桂皮、花椒、甘草等材料,入口味鮮而回甘,香氣逼人。
另外碗滷肉飯 ($28)  味道亦唔錯,滷汁有多重調味,層次豐富,醬油味道濃厚。豬肉富油香,肥瘦均勻,加上選用了台灣米製作,誠意十足。
綜合芋圓 ($28),芋圓由九份直送,全部都是由人手搓製而成,撈起可以清楚見到除了煙韌的芋圓外,還有番薯圓、紅豆、仙草和珍珠,用料十足,入口香甜而不膩。
外賣自取