朋友話帶我食間佢好中意嘅日本店,自問都經常進出銅鑼灣,但餐廳開係銅鑼灣謝斐道,真係一直都唔知呢到有間日式餐廳。入座後先知原來唔係一般日式餐館,每張枱上都放有一台磯燒機。去幾次日本都未食過磯燒海鮮,估唔到今次會係香港食左先。餐廳仲有介紹點樣燒同燒幾耐,就算係第一次嚟都唔驚!今晚全由朋友發板,佢揀左幾款推薦嘅食物一齊share~大關5点盛(2~3人前)($280)Sashmi Assorted Set B原條池魚($188)大關5点盛內有齊刺身帶子、海膽、油甘魚、三文魚同吞拿魚。全部魚生都厚切🐟,一個都簡單直接嘅形容詞「鮮」🤤!鮮到好似係日本🇯🇵食到嘅質素❤❤❤。海膽Creamy又夠鮮甜😍油甘魚同吞拿魚直頭係口腔融化😏☝🏻,完全冇渣冇筋冇腥味🤭!另外,廚師👨🏻‍🍳將原條池魚🐟切片🔪,池魚本身魚味較淡,但肉質口感柔軟,好食呢!寿司盛合($268)Sushi Set B一共11款壽司🍣,魚生全部都新鮮柔軟,尤其係灸燒左口魚🐟,甘香且油份足,海膽鮮甜,真係件件都無可挑剔!唯一係飯量較少,食完都唔多夠飽🙊。松葉蟹膏帆立殼燒($80)Scallop / Crab Paste海膽帆立殼燒($85)Sc

入座後先知原來唔係一般日式餐館,每張枱上都放有一台磯燒機。
去幾次日本都未食過磯燒海鮮,估唔到今次會係香港食左先
餐廳仲有介紹點樣燒同燒幾耐,就算係第一次嚟都唔驚!
今晚全由朋友發板,佢揀左幾款推薦嘅食物一齊share~
大關5点盛(2~3人前)($280)

Sashmi Assorted Set B
原條池魚($188)

寿司盛合($268)
Sushi Set B

松葉蟹膏帆立殼燒($80)
Scallop / Crab Paste

海膽帆立殼燒($85)
Scallop / Urchin

點左2款帆立殼燒,一款係海膽,另一款係松葉蟹膏🦀。帆立殼燒用磯燒方法烹調,店員會主動協助💁🏻‍♀,所以只要坐定定係度,乜都唔駛做就有得食,味道唔係好突出,覺得呢款價錢有點貴。
白蜆殻燒(5只)($45)
Mactra Veneriformis

白蜆用磯燒方法烹調,再加入清酒🍶,雖然細細隻,但非常鮮味,好似食咗個海洋落肚一樣🌊。
辣味炸豆腐($38)
Deep Fried Tofu in Tosa Style

外皮炸得薄脆,中間包住超級嫩滑豆腐,帶微辣🌶食落惹味👍🏻,而且份量不少,不錯呢。
野菜天婦羅($70)
Mixed Vegetable Tempura

蔬菜天婦羅炸得唔油膩,食落輕盈,唔錯!不過,價錢比較進取!

青蘋果颱風乳酸($68)

青蘋果🍏加乳酸打成沙冰,上面再放上冰凍嘅青蘋果粒,感覺清爽。

熱柚子茶($48)
Pomelo Tea
唔會太甜,飲落好滋潤又夠大杯👍🏻
埋單around每人$500左右,雖然唔係話平,但係食物質素真心高,要回味一下日本feel嘅好值得去試下
  • 大關5点盛
  • 原條池魚